donderdag 10 februari 2011

Farao verdrinkt; zijn leger dendert door...

Dit bericht hieronder was dus veel te voorbarig; maar in het kader van de eerlijkheid laten we het fijn staat :-)



Om Egypte te redden uit het moeras van de chaos en 'om de eisen van het volk in te willigen' heeft het leger onder leiding van minister van defensie Tantawi zijn president Moebarak gedwongen af te treden, naar het lijkt. Vanavond houdt Moebarak een toespraak op TV; het lijkt dat het leger hem een waardige aftocht gunt. Dat dit niet het idee van Moebarak zelf was, is echt wel duidelijk.

Dit is een enorme overwinning voor de collectieve wil van het Egyptische volk dat de afgelopen weken in het hele land met miljoenen de straat opging. Wat de gevolgen zijn is nog onduidelijk. Zal worden aanvaard dat vice-president Omar Suleiman het land tijdelijk gaat besturen? Ik betwijfel het zeer, tenzij Minister van Defensie Tantawi direct met spijkerharde garanties voor democratische veranderingen komt die door leiders van de oppositie worden gedragen.

Garantie: het gaat alle Arabische dictators nu drassigdun door de broek. Israel trouwens evengoed.

In de jaren ’50 en 60 beefden alle door het koloniale westen aangestuurde Arabische koningen voor de militaire revolutie van de Egyptische leider Gamal Abdel Nasser. Nu beven alle militaire dictators in de Arabische wereld voor de macht van het volk die zorgde voor het einde van het regime Moebarak.

Zakken de dictaturen als een kaartenhuis in elkaar? Dat suggereert dat ze in een klap geruisloos neergaan en dat verwacht ik niet. Ik vrees eerder dat chaos de hele Arabische wereld de komende tien jaar te wachten staat.

Voor Egypte zou grotere chaos dan we de afgelopen weken zagen nu wel eens onmiddellijk kunnen beginnen. Deze nacht wordt van belang. Wat gaat in dit land gebeuren? Het land heeft nu dringend behoefte aan duidelijk en krachtig leiderschap om de veiligheid op straat kan garanderen.

Egypte zit in het drijfzand en is een bestuurlijke en economische chaos. Er wordt al twee weken niet normaal meer gewerkt; de banken en het bedrijfsleven zitten diep in de problemen; de beurs zakt in; de Egyptische pond daalt in waarde. De militairen hebben dus besloten dat het beter is dat een man vertrekt voor het volk, dan dat het hele volk blijft lijden. En het leger hoopt ongetwijfeld zijn eigen positie te bewaren.

3 opmerkingen:

Mara zei

Onvoorstelbaar hoe saamhorig, moedig, sterk, geduldig en integer de Egyptische mensen zijn gedurende dit moeilijke proces naar vrijheid, wat dat ook moge inhouden voor de toekomst. Prachtig en ontroerend filmpje kwam ik tegen, 'Egyptian Revolution, the story' http://www.youtube.com/watch?v=ZxzhcU5ah2o
Bedankt voor je feitelijke en persoonlijke berichtgevingen, ook op Twitter.

Anoniem zei

"De Here zegene u en hij behoede u. De Here doe zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Here verheffe zijn aangezicht over u en geve u vrede".
Weet niet hoe jullie deze zegenbede precies lezen. Opvallend is de overeenkomst met belangrijke teksten in de Koran. Indrukwekkend hoeveel mensen zich aan die genade van Allah publiek overgeven. Ik hoop dat de angst op eenzelfde manier overwonnen mag worden zoals dat deze dagen gebeurde rond Tahrir. Deze geestelijke revolutie kan de Egyptenaren duurzame vrede brengen.
Wat er ook gaat gebeuren de komende jaren, bovenstaande zegen blijft openstaan voor alle Egyptenaren die die zegen 'unconditional' wil aanvaarden.

gert zei

Hoi Jos,wel eerlijk,

ook jij bent maar gewoon "een profeetje die een broodje eet".

Obama schijnt er ook enorm naast te zitten en op z'n d#nder te hebben gehad van de leider van Saudi-Arabie die een persoonlijke vriend van Moebarak is omdat ze Moebarak na 30jaar trouwe dienst wilde dumpen.De relatie tussen de VS en Saudi-Arabie is ook verknalt.