maandag 14 februari 2011

Kerken Egypte overleggen over Sharia in grondwet

Kerken in Egypte overleggen dezer dagen over wat ze moeten doen om een nieuwe grondwet te krijgen waarin niet langer de religie een rol speelt. Discussies over de grondwet zijn op nationaal niveau losgebarsten nu bekend is geworden dat over ruim een week een nieuwe grondwet klaar moet zijn, waarover in twee maanden een nationaal referendum wordt gehouden.

Nu zegt de grondwet (ik geef het maar in het Engels, beter dan Arabisch voor de lezer neem ik aan):
(Article 1): The Arab Republic of Egypt is a democratic state based on citizenship. The Egyptian people are part of the Arab nation and work for the realization of its comprehensive unity.
(Article 2): Islam is the Religion of the State. Arabic is its official language, and the principal source of legislation is Islamic Jurisprudence (Sharia).

Dat eerste artikel is ten dele al lang verjaard; Egypte werkt beslist niet meer aan de 'comprehensive unity' van de Arabische wereld. Dit punt zal overigens niet worden aangepast, omdat niemand er zich om bekommerd.

Dat tweede artikel is een grote irritatie voor de Kerken van Egypte; dit artikel maakt elke christen tot tweederangs burger. De verwijzing naar de Sharia zorgt ervoor dat alles wat de wetgeving formeel en positief zegt, door elke burger altijd ter discussie kan worden gesteld als die vindt dat het botst met de islamitische wetgeving. Door deze regeling in de grondwet is de wetgeving van Egypte steeds 'islamitischer' geworden. Elke nieuwe wet die wordt uitgevaardigd wordt immers formeel getoetst aan die Sharia. Niet alleen voor de Kerken, die zo'n 8% van de bevolking vormen, maar evengoed voor islamitische secularisten - en dat zijn er veel in dit land - is het van belang hun land echt democratisch en seculier te maken.

9 opmerkingen:

sonjoh zei

Als dit is wat er gaat gebeuren verandert er niets,maar ik denk dat de meeste Egyptenaren het wel prima vinden of heb ik het mis?

Paul Miller zei

Blij dat ik niet in Egypte woon. Maar ook hier is 'een proces aan de gang' tegen een nette mijnheer uit Den Haag, die een andere koers vaart dan die der Sharia dimmies. Oh my goodness, ik lijk daar zowaar op zuster cornelia...
Moslims kunnen niet zonder de Sharia. Egypte een seculiere staat? Jos, schrijf dat maar op je buik. Wat kan jij trouwens steeds goed voorspellen! Toch een beetje profetische genen gekregen?
In Nederland ga ik op de CU stemmen. Ik ben helemaal om. Die Gert-Jan Segers is gewoon een toffe peer.

Jos M. Strengholt zei

Moslims kunnen prima zonder de sjaria. dat zie je toch aan moslims in nederland?

Paul Miller zei

Gek idee om jou iets over de islam te moeten vertellen. :-)
Kijk, christenen kunnen prima zonder de Parousia. Wat in het vat zit, verzuurt niet.
Het is een kwestie van aantallen. Op drie momenten wordt het geweten van moslimmannen extra getriggerd. De eerste keer is op hun huwelijksdag. De tweede keer is tijdens hun pelgrimmage. De derde keer is nadat via democratische verkiezingen de meerderheid is bereikt. Zo, nu jij weer.

Jos M. Strengholt zei

Miller, heb je er een folder van Moria op nagelezen of zo? Waar heb je het over...

Heb je wel eens gezien dat landen als Turkije, Indonesie, Pakistan democratien zijn? Nogal wankel, maar dat geldt voor bijna alle postkoloniale landen - ook de 'christelijke'.

Paul Miller zei

O, gelukkig maar. Goed te horen dat in Turkije, Pakistan en in Indonesië de sharia in ieder geval NIET de voornaamste bron van wetgeving voor de (grond)wet is. Dat moet voor bepaalde minderheden daar een hele geruststelling zijn.

Voor kennis over de islam baseer ik mij hoofdzakelij op een agrarische verhandeling over varkens, apen, ezels en andere beesten. Ooit gekregen van een goede vrind.

Overigens is er in Nederland ook al Sharia hoor (familierecht). Niet zo opzichtig als in Engeland, maar toch.

Wat mij betreft komt ook de eis voor het maken van gebedsruimtes in scholen, voort uit de wens van islamisering van de publieke ruimte. Want hoe kan een goede moslim anders zijn geloof uitoefenen?

Jos M. Strengholt zei

ik heb er geen enkele moeite mee als moslims de sharia op het terrein van hun eigen familierecht willen toepassen. Ze doen maar. Als dat strijd met nederlandse recht, kan daartegen worden opgetreden.

Eis tot gebedsruimtes is meer omdat Nederland er makkelijk mee instemt dan omdat moslims dit uit eigen landen gewend zijn. Hun religieuze plichten hebben niks met die gebedsruimtes te maken want ze mogen bidden waar ze maar willen. behalve in een varkensstal vermoed ik.

Anoniem zei

Jos M. Strengholt ;De meerderheid van de moslims in Nederland ondersteunt de Koran/Islam....dus sharia...Sharia is islam in uitvoering.Wat is de islam zonder sharia? Een gewoonte, een naam...In het grootste moslimland ter wereld, Indonesië, dat bekend staat als “gematigd” islamitisch, wil meer dan 70% de sharia als officiële wetgeving.Meer dan 113 regio’s, eenvijfde van het land, kopiëren deels de Atjese sharia, blijkt uit een recent rapport van Human Rights Watch….De islam wil de hele wereld onder controle brengen,onder sharia!....De islam heeft in 1400 jaar nog nooit iets anders gedaan dan dood en verderf zaaien!Deze totalitaire ideologie is verschrikkelijk en moet liefst helemaal uit onze samenleving worden verwijderd! ..

Anoniem zei

De sharia is een achterlijk en barbaars systeem, dat in strijd is met alles waar wij voor staan. In sharialanden, zoals Saudi-Arabië en Iran, worden voeten, handen en hoofden van mensen afgehakt, homoseksuelen aan hijskranen opgehangen en overspelige vrouwen in het openbaar gestenigd. Verkrachte vrouwen worden zelfs veroordeeld als zij bij hun aanklacht geen vier getuigen hebben en men er dan maar van uitgaat dat zij liegen.De sharia verbiedt de bouw van nieuwe kerken, kloosters en synagogen. Ook groot onderhoud aan deze gebouwen is verboden.En de sharia is geldig ook voor niet moslims!