donderdag 17 februari 2011

RefDag: Golf van geweld, zware druk op Kopten?

Op 7 februari schreef het Reformatorisch Dagblad dat ‘de golf van geweld tegen koptische christenen in Egypte’ ook tijdens de onlusten onverminderd voortgaat. Twee voorbeelden werden daarbij genoemd; in Rafah in het noorden van de Sinai werd een kerk leeggeroofd en in brand gezet, en in een dorpje in het zuiden werden 11 kopten, twee gezinnen, vermoord. De kop van het artikel luidde: Kopten onder zware druk.

De relaties tussen moslims en christenen in Egypte zijn soms erg gespannen, en dat leidt helaas af en toe tot extreem geweld van moslims tegen christenen. Het is bijna altijd eenrichtingsverkeer. Ik heb bewust even gewacht met reageren op dit bericht in het RefDag om voorzichtig te zijn in mijn reactie.

Maar nu moet me toch even van het hart hoe subjectief de woordkeus in dit artikel is. Ten eerste, ik begrijp niet waarom deze twee incidenten bewijzen dat de Kopten ‘onder zware druk’ staan. Het gaat om verschrikkelijke gebeurtenissen maar kan je nu zo generaliseren dat alle Kopten ‘onder zware druk’ staan?

Dezelfde vraag heb ik bij de opmerking dat een ‘golf van geweld’ tegen Koptische christenen zou plaatsvinden. Misschien moeten we er de aanslag op 1 januari in Alexandrie maar even bijtellen, en dan hebben we inderdaad in een maand tijd drie aanslagen. Kan je op grond daarvan spreken over een ‘golf van aanslagen’?

Eigenaardig genoeg heb ik juist de omgekeerde indruk. Wat apart dat in een land met zoveel communale spanningen maar twee (ernstige) incidenten plaatsvinden als het centrale gezag wegvalt. Bedenk, Egypte telt 6 miljoen Kopten met 3o00 kerkgebouwen. Normaal gesproken is er veel bewaking voor de kerken. Toen tijdens de volksopstand tegen Moebarak de politie de benen nam en de kerken niet langer werden bewaakt, heeft zich maar 1 incident bij een kerk voorgedaan. Verbazend weinig eigenlijk. Zeker geen reden om te spreken over een ‘golf van geweld’ en ‘zware druk op de Kopten’.

De foto die het Refdag bij dit artikel plaatste ondergroef de toon van het artikel trouwens. Het laat zien hoe christenen en moslims samen zijn. In de afgelopen weken zijn de relaties tussen Kopten en moslims beter dan ik me in de afgelopen 23 jaar van Egypte herinnner.

1 opmerking:

Cowboy zei

Another accedent on a Church in Samaloot , Minia. The Christians expect to have more violence today after Friday prayer.