maandag 21 februari 2011

Moslim Broederschap zegt eigen partij op te richten

Interessant nieuws uit de Egyptische - doorgaans betrouwbare krant - Al-Masri A-Yaum. De Moslim Broederschap wil een eigen partij oprichten met de naam Partij van de Vrijheid en Rechtvaardigheid. Dat heeft het uitvoerend orgaan van de Broederschap vandaag laten weten.

De hoogste geestelijk leider van de partij, Mohammed Badie, zegt dat wie het programma en het beleid aanvaardt lid kan worden. De stichters van de partij worden spoedig bekend gemaakt en de juridische stappen om erkenning te krijgen zullen snel beginnen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een partijprogramma en partijbeleid.

Maar de Constitutionele Commissie van Al-Bishri heeft klip en klaar gezegd dat Artikel 5 van de Grondwet niet wordt aangepast; die zegt dat partijen niet op religie gebaseerd mogen zijn. Als de Broederschap dus een eigen partij geregistreerd wil krijgen, zou die dan niet gebaseerd zijn op de Islam? Dat zou wel erg interessant zijn. Zijn ze bereid omwille van het meedoen aan de politiek een open en brede partij op te zetten? De Broederschap zelf hoeft zich dan niet aan te passen maar het zou als politiek front een soort conservatieve partij kunnen creeeren.

Of gaan ze volop voor een reli-partij, wetende dat dit wordt afgewezen en gaan ze hun leden dan adviseren op de fundamentalisme-light Wasat Partij van Al-Bishri te stemmen? Op die manier kan de Broederschap zich als er dingen verkeerd lopen altijd weer zeggen dat de Wasat Partij niet hun eigen partij was. Tijd zal het leren.

Geen opmerkingen: