donderdag 24 februari 2011

Vier islamitische partijen in oprichting in Egypte

Het beleid van de door de Moslim Broederschap (MB) voorgestelde Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (PVR) zal op de Islamitische wetgeving gebaseerd zijn, zei gisteren het leidende MB-lid Essam al-Arian (foto).

"Als we kijken naar de slogans van de revolutie, zoals vrijheid, sociale gerechtigheid en gelijkheid, die kunnen allemaal in de Sjaria worden gevonden", zei Essam al-Arian. "Deze revolutie vraagt om hetzelfde als de Sjaria."

Om critici gerust te stellen onderstreept hij dat zijn partij buitenlandse en arabische investeringen blijft toestaan. De MB staat achter vrije-markt kapitalisme, maar zonder manipulatie of monopolies. Hij zei ook dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten zal blijven wat betreft de MB.

Hij zei dat in totaal vier Islamitische politieke partijen zullen worden gevormd maar gaf geen details. Het is de vraag wat voor vorm deze partijen zullen hebben, want uit eerdere berichten heb ik begrepen dat de commisie die de grondwet herziet niet van plan is partijen op een religieuze basis toe te staan. Volgens artikel 5 van de oude grondwet is dat verboden, en dat artikel wordt niet geschrapt volgens Tarek al-Bishri die de grondwet herziet met een team van experts.

Een bron die wordt geciteerd door de krant al-Masri al-Jaum zegt dat onderhandelingen gaande zijn tussen interne oppositie binnen de MB met leiders van de Wasat Party (die onlangs erkend is en dus aan de komende verkiezingen zal meedoen). De discussie gaan over de vraag of de hervormingsgezinde vleugel binnen de MB zich aansluit bij de Wasat Partij. Als dat overleg niet tot resultaten leidt zal de interne oppositie binnen de MB een 'Hervorming Partij' oprichten.

De hervormingsgezinder vleugel binnen de MB heeft intussen een eerste versie van een politiek programma geschreven. Dat is aan een aantal intellectuelen gegeven voor comentaar; onder hen is Tarek al-Bishri die niet alleen de constitutie aanpast maar die ook zelf de Wasat Partij aanvoert.

2 opmerkingen:

Helena zei

Dag mijnheer Strengholt,
Hartelijk dank voor de tijd die u besteedt aan het bloggen - dat geeft ons meer inzicht! Toch blijft het allemaal nog behoorlijk verwarrend... Wat vindt u van dit stuk uit Trouw?
http://www.trouw.nl/tr/nl/5088/Geweld-tegen-Christenen/article/detail/1851674/2011/02/24/Moebarak-speelde-vuil-spel-met-christenen.dhtml

Veel goede moed en wijsheid daar!
Heleen ter Ellen

Jos M. Strengholt zei

Hallo Helena - interessant artikel in Trouw. Probleem is dat elk feit dat wordt genoemd helemaal waar kan zijn. Maar in wat voor raamwerk plaatsen we het geheel? Met hetzelfde gemak kan ik veel minder florisante feiten citeren. Ik denk dat momenteel het voornaamste woord dat de situatie typeert, 'chaos' is. En niemand weet welke kant het opgaat.