woensdag 23 februari 2011

Koptische priester vermoord in Assioet

In Assioet is gisteren in een Koptisch Orthodoxe priester, aboena (onze vader) Dawoed Butros in zijn huis vermoord. Hier een arabischtalig verslag van een collega-priester. En een filmpje van de Kopten op straat in Assioet toen een ziekenauto de vermoordde priester ophaalde. Het ging volgens betrokkenen om een moord door een extremistische moslim.

O jongens, wat dansen we blij op Tahrir. We zijn vrij. Sommigen meer dan anderen he? Onze Heer zegene Dawoud die nu bij Hem in zijn heerlijkheid is; zalig wie in de Heer sterven. Met de andere martelaren onder het altaar roept het bloed van Dawoud tot de Heer. 'Hoe lang nog?'

Ach ja, het gaat om een paar extremisten? Hoe komt het dat de afgelopen dagen bij drie kloosters door het leger hekken die de kloosters beschermen, zijn kapotgerold met hun tanks? De klooster Anba Boula (Rode Zee), Anba Maqaar en Anba Bisjoj (Wadi Natroen) zijn de afgelopen dagen aangevallen door bedoeienen, tuig, wie zal het zeggen, en daarbij zijn gewonden gevallen onder de monniken. Om zich te beschermen hebben ze hekken geplaatst. Mag niet van het leger. Laat je maar aanvallen. Hier meer daarover.

Het Egyptische leger en de politie is net als deze hele samenleving beslist anti-christelijk in zijn gevoelens en opvattingen. Van gelijkheid zal in Egypte de komende tientallen jaren geen sprake zijn, of er moet een religieuze ommekeer plaatsvinden. George Orwell zei het zo treffend: Sommige dieren zijn nu eenmaal meer gelijk dan andere.

6 opmerkingen:

Thea zei

Triest en deze "vrijheid" is niet de vrijheid die de echte demonstranten van Taghrierplein bedoelden hoop ik.
Maar het leven in Egypte is dus weer ""normaal"
Het maakt me weer erg verdrietig.

www.hetchristelijkgeloof.be/martha zei

ik denk dat je het iets te zwart/wit verwoord. Wat heeft deze moord op dit moment te maken met het nieuwe regime?

Stond deze meneer niet per ongeluk op de lijst van Al Quaida? Net zoals de gemeente in Utrecht die op 6 januari extra werd beveiligd.

Ik vind dit een slecht artikel, als ik mijn mening mag geven. Er wordt iets verondersteld door een gekleurde bril.

Jos M. Strengholt zei

Natuurlijk heb ik een gekleurde bril. ik ben tegen het vermoorden van koptische priesters.

Op een lijst van al-Qaida? Welnee wat een onzin. Een gewone priester in Assioet?

En tot voor kort werden hier geen priesters vermoord hoor. De politie wordt door de minister van biza nog steeds van de straat gehouden. Daardoor kunnen dit soort dingen wat makkelijker gebeuren.

www.hetchristelijkgeloof.be/martha zei

Het kan zijn dat je deels wel een punt hebt. In Egypte is het erg onrustig en maar de vraag welk regime er gaat komen en wat deze doet met een minderheid van de bevolking. Ik maakte mijn opmerking omdat er in januari al aandacht over besteed is in NL. Onder andere dat er priesters in Egypte op een lijst stonden. Verder werd de Koptische kerk in Utrecht ook op deze lijst genoemd.

http://www.nu.nl/binnenland/2414586/nederlandse-kerken-genoemd-lijst-al-qaeda.html

M. Veldman zei

Waar ik zo bang voor ben is dat in deze situatie in egypte de extreme moslims het voor het zeggen krijgen en de haat tegen christenen gaan aanwakkeren. Nu dus weer een christen vermoord. Laten we God bidden en smeken dat hij verandering in de harten wil geven ook van de egyptenaren en dat ze ook verdraagzaam mogen worden tegenover andere gelovigen w.o. de christenen. OOk dat moslims als ze dat willen christen mogen worden zonder bang te hoeven zijn vermoord te worden. (dus geen sharia in de grondwet) Alleen God kan in egypte verandering van harten en gedachten geven, Laten alle christenen in de wereld gaan bidden ook voor vrijheid van hun broeders en zusters in de moslimlanden ook de landen die nu in opstand zijn.

kattekliek zei

Er wordt iets verondersteld door een gekleurde bril.

Hoe kun je als christen, al vele jaren woonachtig in Egypte, géén gekleurde bril hebben, vraag ik me af. Overigens is die van mij, woonachtig in Nederland, even gekleurd. In het 'beste' geval wordt Egypte een soort Irak, in het slechtste geval een soort Iran, denk ik. En er is geen enkel land met een meerderheid aan moslims waar christenen níet onderdrukt worden. Het is geen daad van enkele extremisten, maar een weeffout in die gehele religie. De islam staat garant voor keiharde onderdrukking van andersdenkenden, op alle plaatsen waar ze het d.m.v. een meerderheid van moslims voor het zeggen krijgt.