vrijdag 25 februari 2011

Belangrijke koerswijziging kerken Egypte

Hieronder een engelse vertaling van het communique van de leiders van alle kerken van Egypte die gisteren van 6 uur tot 9 uur in de avond deze verklaring opstelden. Ik heb zelf de nummering aangebracht. Onder de tekst een scan van de verklaring met de namen van de kerkleiders.

Zeer opvallend vind ik de gezamenlijke oproep aan alle christenen om zich voortaan met politiek te bemoeien. Dat is een enorme verandering voor de kerken met hun 'wij leven in een klooster' mentaliteit

De steun aan het leger toont het antirevolutionaire karakter van de verklaring terwijl de steun aan de wensen van de demontranten laat zien dat de kerken wel grote veranderingen wensen.

Een belangrijke verandering waarom ze vragen is een grondwet die seculier is en waarin alle mensen gelijk zijn. Ik verwacht niet dat dit gebeurt, maar ondanks dat willen de kerken dat hun leden zich actief met politiek gaan bemoeien. Dat is volgens mij enorme vooruitgang.

Communique of the Heads & Representatives of the Christian Churches in Egypt:

We, the Heads and Representatives of the Christian Churches in Egypt have met at the residence of His Holiness, Pope Shenouda III on the 24th of February 2011.

1) We all affirmed our support to the 25th of January Revolution which started a new page in the history of Egypt.
2) We support our army and the High Council of Armed Forces.
3) We also support the call for a civil and democratic country whose constitution guarantees full citizenship, social justice, national unity, and the dreams of all the people.
4) We urge the great people of Egypt to fulfill their national duty through active and positive participation in the political life and their contribution in rebuilding Egypt of the future which embraces all the children of this dear country.
5) We remember with pride all those who shed their blood for the sake of our country. We give condolences to their families. We also hope for healing for the wounded.
6) We lift up our prayers to keep our beloved Egypt and to help her to continue its journey peacefully.

[the document was then signed by all the heads or representatives and some who were present]

2 opmerkingen:

Jan Lok zei

Wat is de status van dit document voor a. de achterban / leden, b. de verschillende moslim-groeperingen en c. de actoren die bezig zijn met grondwetontwerp?
Bestaan er informele relaties tussen de kerkleiding en de grondwetherzieners?

Jos M. Strengholt zei

Ha Jan

voor achterban/leden die al politiek actief zijn is dit van belang; eindelijk is hun keus niet langer kerk of politiek/mensenrechten-activisme etc, maar de kerk geeft er nu zijn zegen aan.

Voor kerkleden die niet politiek actief zijn is dit een oproep die in komende jaren echt wel doorwerking krijgt.

b) sommige gematigde moslimgroepen juichen dit toe; christenen hebben meer ruimte in egypte dan ze zelf benutten.

Maar voor radicale moslims is dit uiteraard taboe. Christenen moet voor hun bovenal hun mond houden.

c) actoren met grondwetsontwerp - heeft geen impact. Ontwerp is klaar (gisteren aan leger gegeven) en wordt morgen bekend gemaakt.

d) informele relaties: nee, denk ik.