vrijdag 4 februari 2011

Onmiddellijk aftreden van Hosni Moebarak?

Vandaag zullen in Egypte opnieuw massale protesten plaatsvinden om het onmiddellijke aftreden van President Hosni Moebarak te eisen. Komen er weer honderdduizenden bijeen op het Tahrirplein? Ik denk van wel. Door het hele land, maar vooral in Cairo, Alexandrie, Suez, Mahalla, Ismailia en Mansoura verwacht ik grote demonstraties. Ik denk ook dat die redelijk rustig gaan verlopen, maar niets is zeker. Hebben bepaalde 'machtscentra' in dit land opnieuw gekozen voor de tegenaanval?

Intussen wordt tussen de Verenigde Staten en Egypte gesproken over een onmiddellijk aftreden van Hosni Moebarak, schrijft de New York Times. Hij zou de macht overdragen aan een overgangsregering van de vicepresident Omar Soeleiman, Lt Gen Sami Enan van de strijdkrachten, en veldmaarschalk Mohammed Tantawi, de huidige minister van defensie.

Dat drietal zou onmiddellijk aan een proces van constitutionele hervormingen moeten beginnen met de breedte van de oppositie. In september zouden dan presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden.

Dit is een plan dat op tafel ligt, maar het is nog helemaal niet zeker dat de legertop inderdaad akkoord gaat met het opofferen van Moebarak om de vrede in het land terug te krijgen. Meer hierover in de New York Times.

Het zal zeker door de legertop niet als 'eervol' worden gezien om hun eigen president op te offeren. Als ze dus al met zo'n actie akkoord gaan, zal dat er een zijn die het gezicht van Moebarak zoveel mogelijk moet redden. Gaat er vandaag een arts bij Moebarak langs die hem, bijvoorbeeld, na onderzoek vertelt dat de medische staat van zijn hart echt slecht is en dat onmiddellijke totale rust en terugtrekking uit alle politieke leven naar Sharm al-Sheikh (of Davos?) de enige oplossing is?

1 opmerking:

wimco zei

Ha Jos, ben benieuwd hoe het na het moskeebezoek uit gaat pakken. Hoop eigenlijk dat het voorstel dat er nu ligt wel kans van slagen heeft. Ben dan wel benieuwd hoe de oppositie betrokken gaat worden. Want niemand zit te wachten op een soort afspiegeling van het Mubarak bewind met dan wat hervormingen. Wordt nog een hele klus. Stay safe!
En wellicht krijg je als 'verjaardagscadeautje' wel een nieuwe regering en rust in het land. Ik wens het je toe!