Twee maanden na de parlementsverkiezingen zullen dan de presidentsverkiezingen plaatsvinden, dus omstreeks augustus of september. Shady al-Ghazali van het liberale Demokratisch Front is niet blij met deze plannen van het leger. ‘Met vroege verkiezingen betekent dit waarschijnlijk dat de Moslim Broederschap en voormalige NDP leiden de macht zullen krijgen.’
De oppositie vreest dat tussen nu en juni niet voldoende robuuste opbouw van nieuwe partijen kan plaatsvinden. De coalitie van oppositiegroepen heeft voorgesteld om parlementsverkiezingen pas over een jaar te houden. Ze willen ook dat een interim driemanschap intussen het land regereert als ‘presidentiele raad’. Die zou moeten bestaan uit iemand van het leger met twee burgers.
Het leger wilde ook niet ingaan op de eis van de oppositie om premier Ahmed Shafiq en vijf van diens ministers onmiddellijk naar huis te sturen en nodigden de oppositie juist uit om met hem in dialoog te gaan. Daarop wil de oppositie niet ingaan. Shafiq is een voormalige leiders van de luchtmacht en wordt gezien als representant van het regime van de verdreven president Moebarak.
Ghazali zegt dat hij niet begrijpt waarom de militairen deze houden hebben. ‘We probeerden ze te duwen maar ze wilden ons geen tijdstip geven voor het aftreden van Ahmed Shafiq. ‘We zeiden ze dat het veel spanning zou oplossen en dat het zou helpen de protesten te doen bedaren.’ Islam Lutfi van de Moslim Broederschap, ook deel van de raad van de oppositie, zei hetzelfde: ‘Als Shafiq gaat, zullen de mensen tot rust komen.’ Vrijdag zullen opnieuw protesten worden gehouden voor het wegsturen van Shafiq.
Bronnen bij de militairen zeggen dat die overwegen of ze misschien toch eerst presidentsverkiezingen zullen houden, voor verkiezingen voor het parlement. Maar als we bronnen moeten geloven zou president Moebarak ook al vele malen zijn overleden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten