zaterdag 5 februari 2011

Nee, er komt morgen geen Koptische Mis op Tahrir

Al Jazeera bracht vandaag het bericht in de wereld, en veel twitteraars verspreidden dat als God's own truth, dat morgen op Tahrir door de Kopten een mis zal worden gevierd zoals de moslims op vrijdag (en alle andere dagen) hun gebeden op Tahrir hebben gedaan. Maar je moet wel een vreemdeling in zion zijn om zo'n bericht te geloven.

Dat het bericht enthousiast de wereld inging, is ongetwijfeld omdat demonstranten en hun sympathisanten dolgraag aan de wereld (en Egypte) willen bewijzen dat de opstand tegen het regime van Moebarak breed in de Egyptische bevolking wordt gedragen, en ook dat de opstand niet een islamitische zaak alleen is.

Maar nee, het kan natuurlijk absoluut niet.

1. Voor de mis is een priester nodig. De paus heeft zich tegen de demonstraties uitgesproken, en zal geen priester toelaten de mis op Tahrir te vieren - dat zou immers steun aan het protest geven.

2. Voor een Koptische mis in een gewijd altaar nodig. Een mis op Tahrir is dus alleen mogelijk als die plek eerst wordt ingewijd, inclusief een altaar op die locatie. Zo'n inzegening, inclusief de zalving, duurt uren.

3. In de Koptisch Orthodoxe mis staat het altaar achter het heikal, in een gewijde ruimte. Er zou op Tahrir dus een aparte ruimte moeten worden aangelegd waar het altaar helemaal gescheiden zou staan.

4. De mis in de Orthodoxe kerk is alleen 'geldig' als de hele eredienst wordt uitgevoerd. Die duurt twee uur. Zie je het gebeuren op Tahrir?

5. In de Koptische kerk moet ieder die aan de eucharistie meedoet verplicht eerst biechten. Iedere deelnemer moet dus langs de priester(s) tijdens deze eredienst.

Het was dus een domoor bij Al Jazeera die dit bericht de wereld inhielp. Hoe kwamen ze erop? Omdat een aantal individuen, naar het lijkt van de 6 April Jeugd Beweging (en niet noodzakelijk christenen) de oproep heeft gedaan dat christenen morgen op Tahrir moeten komen bidden. De oproep is via Facebook gedaan het lijkt erop dat een aantal christenen gezamenlijk bijbel zal gaan lezen op Tahrir. Dat is een persoonlijke actie en heeft niets met de Koptische mis te maken.

Mogelijk is wel, dat de organisatoren die tv en audio uitzenden bij Tahrir, misschien van plan zijn de Koptische mis die op radio (FM) wordt uitgezonden, laten horen op het plein. Dat op zich zou een mooi gebaar zijn.

5 opmerkingen:

wimco zei

heb jij geen zin om een mooie Anglicaanse dienst te leiden op tahrir? :-)

gert zei

Hé wat jammer nou,vooral voor hen die geloven in het sprookje van een islamdemocratie en de islam naief omarmen.
De Kopten, maar wie heeft daar wat mee te maken,zijn in ieder geval doodsbang voor de komende ontwikkelingen.Vele Kopten vinden Moebarak de minst kwade van de kwaden.
Gisteren is in Rafah bij de grens met gaza weer een Koptische kerk in de fik gestoken,30jan.zijn er in zuid Egypte 11 Kopten vermoord.
Maar ook de relatie met Israel,maar wie heeft daar wat mee te maken,loopt gevaar.Afgelopen week is er al een pijpleiding voor de aanvoer van Egyptisch gas naar Israel en Jordanie opgeblazen door hamas.Het eerste wat de moslimbroederschap gaat doen als ze aan de macht zouden komen is het vredesverdrag met Israel opzeggen.Dat zal voor welvaart gaan zorgen in Egypte! Alleen maar zegeningen deze volksopstand tegen Moebarak.

mbuurman zei

Is het waar dat de paus zich tegen de demonstraties heeft uitgesproken? Daar hen ik niets van meegekregen.

Idelette zei

Intessante Kanttekeningen bij een bericht dat ik anders gewoon zou geloven.

Erkennen de Kopten de Paus?

Een hartelijke groet en wens je/jullie Gods zegen en bewaring en de wijsheid om het juiste te doen en te zeggen met het oog op je gezin & 'de kudde' die aan je is toevertrouwd!

Jos M. Strengholt zei

De paus die ik noem is de Koptische paus he? Shenouda III.

Ja Idelette! Mooi je te zien.