Wat een drama onrolt zich voor onze ogen op Tahrir. Duidelijk is: dit is een bloedige actie van de regering tegen vreedzame demonstranten.
De regering is erin geslaagd het tuig van Egypte te verzamelen om de antiregerings-demonstranten een les te leren. Dit is beslist niet spontaan, maar absoluut georganiseerd door krachten achter Mubarak, zo niet door Mubarak zelf.
Gisteren sprak Moebarak mooie woorden over een democratisch proces. Nu zien we wat hij daarmee bedoelt. Het regime is beslist niet van plan de macht uit handen te geven. De politie, de veiligheidsdiensten, ze slaan nu terug want ze weten dat als ze de democratische strijd verliezen, hun dagen geteld zijn.
De noodtoestand wordt straks uitgeroepen, wedje maken? Dan krijgen de antiregeringsdemonstranten de schuld. En dan worden verkiezingen uitgesteld tot de pruimentijd. Moebarak is terug.
Of gaat het leger zich van Moebarak afkeren? Waar is de USA? Waar is de EU?
5 opmerkingen:
1 verbetering ten opzichte van het verder correct ogende verslag.
Egypte verkeerd al sinds de moord op Sadat in 1981 in een noodtoestand en deze is nooit beeindigd.
Terecht dat je dit zegt. Maar is doorgaans niet geimplementeerd.
Deze is wel degelijk geimplementeerd aangezien er een noodwet uit voortvloeide.
Deze heeft het mogelijk gemaakt duizenden tegenstanders van Moebarak en zijn elite club door de jaren heen op te pakken. Deze mensen zijn zonder enige vorm van een eerlijk proces gevangen gezet, gefolterd etc etc.
Egypte lapt al jaren de mensenrechten aan hun laars.
ja, en officieel zijn 'samenscholingen' van meer dan 3 mensen verboden. maar wordt doorgaans niet veel mee gedaan.
Maar uiteraard moet die noodtoestand opgeheven. Wordt al 30 jaar misbruikt om alle onrecht te rechtvaardigen.
Sluw hoe het regime een versoepeling introduceert (avondklok omhoog, internet weer open) om vervolgens zo terug te slaan.
Vrijdagavond heb ik overigens 'Weg met Moebarak' geschreeut bij de ambassade in Den Haag. Zou ik het land nog in komen als hij in het zadel blijft?
Een reactie posten