dinsdag 15 februari 2011

Moslim Broederschap en de Grondwet van Egypte

Het Egyptische leger heeft de zaak weer goed in de hand; op televisie was gisteren de kritiek op de politici van het verleden weer terug bij hoe het vroeger was... alleen heel voorzichtig. Namen worden niet meer genoemd, zoals in de voorgaande dagen. En vandaag mochten de hoofdredacteuren van de kranten op het matje komen bij het Oppercommando van Maarschalk Tantawi. 'Nu moeten jullie weer gewoon doen of er niets is gebeurd, heren...' De censuur gaat dus weer van start. Geen wonder ook, met de tanks van het leger voor het Ministerie van Informatie. Ik maakte er vanmiddag een kiekje van.

De afgelopen dagen hebben diverse sheiks van de Moslim Broederschap zich klip en klaar geuit; ze gaan met een eigen partij meedoen als er echt democratische verkiezingen komen. En hun doel is om artikel 2 van de Grondwet ongeschonden door de grondwetsherziening te loodsen.
(Article 2): Islam is the Religion of the State. Arabic is its official language, and the principal source of legislation is Islamic Jurisprudence (Sharia).

Momenteel is de Broederschap bezig met een actie om miljoen handtekeningen te krijgen om artikel 2 te handhaven. Presidentskandidaten Mohammed Elbaradei en Ayman Nour (Ghad Partij) hebben aangegeven dat ze geen verandering van dat artikel wensen. Het leger, dat nu oppermachtig is, zal zeker meegaan met de eis van de Broederschap, om die voornaamste oppositiebeweging niet tegen zich te krijgen.

Waarmee de grote massa van demonstranten tegen het regime Moebarak, die een democratische en seculiere staat eisten, nu al zeker zijn dat Egypte een islamitische staat blijft. En aangezien deze oppositie zich deze eerste dagen na de val van Moebarak uit elkaar lijkt te laten spelen door het leger ('gaan jullie nu maar je eigen partijen oprichten') is de kans groot dat bij presidentsverkiezingen later dit jaar, een versplinterde democratische en seculiere oppositie en een forse Moslim Partij gaan meedoen.

En ik voorspel, het leger zal met een kandidaat komen die bij het volk wel lekker ligt maar die het leger toezegt dat aan hun positie niets zal veranderen. Is Amr Moessa die man? Of een andere bekende persoon uit het oude regime die niet slecht bekend staat? Die maakt dan enorme kans om gekozen te worden. Alle aanhang van het oude regime (en dat zijn er veel!) zal op hem stemmen, maar ook wie bang zijn voor de Broederschap (en dat zijn er ook veel).

De enige manier om dit te voorkomen lijkt me dat de brede seculiere en democratische oppositie een soort congrespartij vormt, en dat ze er snel in slagen om iemand te vinden die het gezicht van die partij wordt.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe zit het met elbaradei? Die hoor je in het Westen vaak, maar speelt hij wel een belangrijke rol in Egypte? En zijn er al artiesten die zich roeren?

Jos M. Strengholt zei

Baradei stelt hier echt niks voor. Te elitair, te onbekend met Egypte. Aanvankelijk zei de MB dat ze wel achter hem zouden gaan staan, maar dat is vast voorbij nu MB met eigen partij gaat komen. Ik denk dat de man is uitgerangeerd. Praat goed engels, dus lieveling van westerse media. Maar in Egypte is arabisch de taal ;-0

Paul Miller zei

En de Kopten dan? Komen die met een eigen partij? Volgens mij heb ik nog een reactie tegoed m.b.t. hun falende opstelling...

Jos M. Strengholt zei

kopten zouden misschien met eigen partij kunnen komen maar zullen ze vast niet doen. vraag is ook of wetgevig het zal toestaan. Ook MB mocht tot nu toe geen partij oprichten omdat de wet een partij op religieuze basis niet toelaat.

eh antwoord op iets anders? ik zal eens gaan speuren?

Paul Miller zei

Ik las je beide verwijzingen naar Engestalige artikelen over de nieuwe situatie. De artikelen overigens ook. :-)
De generaals zijn dus de facto de baas. Dan is er al met al nog niet zoveel veranderd.

Als je me nu volgt op Twitter (gevaarlijk hoor...), dan kan ik je Retweets ontvangen.

Anoniem zei

Ja, dat dacht ik al. Gebeurt vaak bij dat soort situaties. Heeft Al Jazeera hier geen grote invloed? Zij zullen veel partijen een stem willen geven, ook de kleinere seculieren.
Groet,
Marko

gert zei

Heeft Paultje Miller zich bij een of andere sekte aangesloten?
Wat een vreemd logo met veel groen erin.Of het is iets met de islam,of groen links.

Ga je nog skieen Paul?

Jos M. Strengholt zei

Vreemd logo van Miller? Symbool van Drie-eenheid, Gert.

Paul Miller zei

Ja, heel goed. De drie-eenheid natuurlijk. Gevonden op een super christelijke site.
We kunnen niet genoeg benadrukken dat de Incarnatie centraal staat in ons geloof en de belofte van de Heilige Geest als onderpand van ons heil. Dus niet alleen God is groot o.i.d., maar God werd mens en is nu nog steeds met ons. Maar dat hoef ik jou, gert, gelukkig allemaal niet te vertelen.

Anoniem zei

Over de incarnatie van God gesproken, dat zijn wij allen nu.
Over de terugkomst van God als mens staat er niemand te geloven die zegt "Ik ben het". want zo iemand is een valse profeet.
Maar er staat ook niemand te geloven die zegt "Hier is Hij" of "Daar is Hij."

Dus als er iemand zou verschijnen die zou zeggen "Ik ben de Christus, God in menselijke verschijning" in plaats van "Wij allen zijn God in Zijn menselijke verschijning" dan is het een valse Christus. En als hij niet zou zeggen dat hij God als mens was, maar een ander zou zeggen "Hier is Hij" of, als hij ergens anders was "Daar is Hij", dan is dat ook een valse meester.

Vandaar dat St. Augustinus schreef:

“Let us rejoice and give thanks: We have not only become Christians, but Christ himself...Stand in awe and rejoice: we have become Christ.”

"http://www.google.nl/search?client=opera&rls=nl&q=%E2%80%9CLet+us+rejoice+and+give+thanks:+We+have+not+only+become+Christians,+but+Christ+himself...Stand+in+awe+and+rejoice:+we+have+become+Christ.%E2%80%9D&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

Paul Miller zei

Welaan Anonym, je weet er een 'leuke' draai aan te geven. Ieder het zijne. Maar over één ding hoeven jij en ik ons geen zorgen te maken. Als Christus t.z.t. verschijnt in Heerlijkheid, dan zal er bij duivelen, engelen, zondaars en heiligen geen twijfel over zijn wie of waar Hij is. Dus al dat roepen is echt een overbodige aktie.
En wat Augustinus betreft. Mooi citaat. Heeft hij nog meer geschreven dan dat? Laat het ons weten. :-)