donderdag 6 januari 2011

Mooi gebaar van Egyptische moslims


Vanavond was ik bij het eerste deel van de kerstdienst van de Koptisch-Orthodoxe Kerk in onze wijk Maadi - een nette buitenwijk van Cairo. Een paar dingen vielen me op...

Ten eerste, hoe onnozel van me dat ik mijn paspoort niet had meegenomen! Ik had het kunnen weten. Aanvankelijk wilde een overigens vriendelijke meneer van de Veiligheidsdienst me niet op het terrein van de kerk toelaten. Een aardige Koptisch juf kwam me te hulp. Toen ik mijn priesterboordje ontblootte door mijn trui los te maken, verschoot ze van de schrik dat ze me wilden tegenhouden. Omdat ik de priester in de kerk ken, mocht ik toch binnen.

Binnen de kerk liepen een paar moslimmeisjes met hoofddoekjes - die bleken chocolaatjes aan de Kopten (en aan mij) uit te delen. Misschien liturgisch niet gepast, maar wel een mooi gebaar.

De kerk was voller dan ik hem ooit had gezien - alleen nog staanplaatsen. Ik heb niet de indruk dat de aanslag in Alexandrie mensen weghield, eerder dat de Kopten door naar de nachtmis te gaan hun standvastigheid wilden bewijzen. Van enige gevaar was ook geen sprake, met honderden politieagenten die de omgeving van de kerk scherp in de gaten hielden en al op grote afstand om identiteitsbewijzen vroegen. Een normale terrorist had geen schijn van kans om in de buurt van de kerk te komen. Dat was bij de de overige 3000 kerkgebouwen in Egypte vast niet anders.

Tenslotte, ik ben minder standvastig dan deze Kopten. Na 2 uur kerkdienst ging mijn arme rug het begeven. En die Kopten, een sterk volkje, hebben dan nog drie uur te gaan. Buiten vond ik het echt wel ontroerend. Op de trappen van de kerk stonden tientallen moslims 'op wacht' met kaarsen in de hand. Voor de Kopten in Maadi een prachtig gebaar dat er ook weldenkende en goedbedoelende moslims zijn. Het is in Egypte makkelijk om dat te vergeten deze week, waarin de boosheid bij de Kopten overheerst.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Jos, ontroerend om te lezen. Dank je.

Johan / Jominee zei

En nu maar hopen dat GW dit ook leest! Kan 'ie alleen maar wijzer van worden, niewaar?

Wendy zei

Heel dichtbij voelt het opeens weer...Bijzonder.. Dank!

Anoniem zei

Fijn dat tot nu toe - 7 januari 0.50 u. Nederlandse tijd - alles zonder incidenten verlopen schijnt te zijn, óók hier in Nederland, waar overigens ook zéér aanwezige politiebewaking is ingesteld. Wij christenen - van welke denominatie ook - moeten elkaar in deze zware tijden steunen. Goed om te horen, dat er ook in de moslimwereld mensen zijn, die bereid zijn risico's te lopen om te tonen, dat zij zich niet willen verenigen met de fanatici, die zich alleen laten inspireren door de gewelddadige teksten uit de Koran. Oók in Nederland overigens: daar hebben moslims aangeboden de bedreigde Koptische bedehuizen te helpen beschermen. Een aanbod dat door de Koptische christenen beleefd is afgewezen, met als argumentatie, dat men elkaar te weinig kende, om tot een efficiënte samenwerking op beveiligingsgebied te komen. Jammer, maar enigszins begrijpelijk.
Overigens, aan Jos en familie en alle volgers van zijn blog: een gezegend 2011.

Theo van den Elsen

gert zei

Hoi Johan/Jominee prijs de dag niet voor het avond is hé en één zwaluw maakt nog geen zomer, enz.

Natuurlijk is het ten diepste allemaal weer GW z'n schuld,je zit daarmee op dezelfde lijn als Mohammed Rabba van groen links.Goed gedaan!

Vergeet fff niet dat de PVV meestal het voortouw neemt in de tweede kamer als gristenen waar ook ter wereld over de kling gejaagd worden door moslims.

Enne (Johan) beter een schaap in wolfskleren(GW) dan een wolf in schaapskleren(islam).