Waarom is dit zo? Je zou toch denken dat de Broederschap, die grote aantallen sympathisanten telt (misschien wel 25% van de bevolking) nu zijn kans schoon ziet. Ik vermoed dat de voorzichtigheid van de Broederschap samenhangt met de volgende zaken:
- Ze willen eerst zien of de 'opstand' kans van slagen heeft, want ze willen niet het risico nemen mee te doen aan een mislukte poging tot verandering van regime.
- De reden waarom ze niet aan een mislukte poging willen meedoen, is denk ik omdat de Broederschap weliswaar illegaal is, maar wel bovengronds wordt getolereerd. Het kan nu dus gewoon functioneren met kantoren, media, woordvoerders, etc. Meedoen met een mislukte opstand betekent 100% zeker dat de Broederschap zwaar zal worden onderdrukt.
- De Broederschap wil op zeker spelen en wacht liever op de komende presidentsverkiezingen om dan te zien of ze een kandidaat kunnen steunen die voor verandering van regime zorgt. Dat hoeft geen kandidaat van de Broederschap te zijn, maar wel iemand die democratisering en sociaal-economische verandering voorstaat.
- Broederschap heeft altijd beweerd dat het via onderwijs van het volk de samenleving wil islamiseren, niet door een revolutie die met geweld gepaard gaat. Ik ben niet naief, maar heb de indruk dat dit een serieuze keuze is van de Broederschap.
- tenslotte, misschien wel aan de basis van al het voorgaande, de Broederschap is tot op de botten een middenklasse-organisatie. Het heeft zijn aanhang sterk onder kleine winkeliers en leraren. Vooral voor die winkeliers is een disruptie van de economie door een problematische revolutie echt ongewenst.
Dat de regering van president Hosni Moebarak beweert dat de Moslim Broederschap de aanstichter achter de huidige troebelen is, is niet toevallig. Daarmee lijkt te worden gezocht naar buitenlands 'begrip' voor de harde hand. Wie wil immers een islamitische revolutie in Egypte? Maar het is ook een poging om juist de seculiere volksmassas die nu worden aangesproken door de opstand, te doen besluiten om niet mee te doen. Want ook die lui willen geen islamitische revolutie. Hoewel momenteel de haat jegens het regime zo groot is, dat volgens mij geen van de demonstranten zich erg bekommert over de toekomst. Ze willen vooral af van de huidige corrupte kliek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten