dinsdag 25 januari 2011

Wat staat Egypte te wachten? Meer?

Hier in Egypte houden mensen de adem in. Sinds 1991 (Golfoorlog) hadden we niet zulke grote demonstraties als nu. Op het geheel van een stad als Cairo met 20 miljoen mensen zijn 10.000 demonstranten niet veel. Vergeleken met het geweld dat de politie bereid is te gebruiken, is het een groot aantal. Opvallend vandaag was dat de politie zich erg inhield. Jawel, waterkanon en gas, maar het had veel erger uit de hand kunnen lopen. Is de politie bang?

Opvallend is dat ik niet heb gemerkt dat de demonstraties een 'islamitisch' gehalte hadden vandaag. Het was een algemeen protest tegen een president die al 30 jaar aan de macht is. En tegen de politie met zijn martelpraktijken. Iedereen hier houdt de adem in: gaat dit morgen door? Zullen de aantallen demonstranten dan groeien?

Via het telefoonsysteem van de staat werkt Twitter nu niet, geloof ik. Via de mobiele telefoon kan ik nog wel twitteren. Egyptische bloggers klagen dat hun blogs zijn geblokkeerd. Het lijkt of de overheid zo bezorgd is voor meer verzet, dat het de sociale medianetwerken probeert te hinderen.

1 opmerking:

Wimco zei

Boeiend wat er gaande is. Ben benieuwd of het hierbij blijf of dat die oude Hosni terug gaat slaan. Een wending a la Tunesie lijkt me aardig voor Egypte, hoewel het dan altijd nog de vraag is wat je ervoor terug krijgt. We volgen de ontwikkelingen.