zaterdag 29 januari 2011

Zaterdagochtend

Gisteravond was het zoals ik zei aardig onrustig in onze rustige buurt. In de Maadi club (sportclub voor redelijk rijke Egyptenaren) op 10 minuten loopafstand, is zowel binnen als buiten hard gevochten. Na 12 uur keerde de rust terug.

Op het Sawarez-plein, ook vlakbij, staat een vernielde politie-truck.

Er staan nu tanks van het leger bij het politiebureau wat eerder ingenomen was door demonstranten. De grote vraag is nog steeds welke kant het leger zal kiezen. Het is niet onwaarschijnlijk dat het leger voor het volk kiest als de demonstranten de komende tijd voldoende sterk blijken.

Schattingen van de bevolking: dodentallen lopen ver in de tientallen, alleen in Alexandrie zijn er 23 doden bericht door kennissen daar.

Mubarak's toespraken van gisteren worden door vrijwel niemand serieus genomen. Men heeft goed door: als hij nu al erkent dat het echt serieus is, dan kunnen we onze zin echt wel krijgen, de bevolking heeft bloed geroken. Vanmiddag zullen de demonstraties dus waarschijnlijk gewoon op volle kracht doorgaan.

De communicatie-blokkades zijn minder hevig geworden, mobiele telefoons werken weer. Internet (ook via mobiel) nog niet.

De hartelijke groeten en we houden u op de hoogte.

Geen opmerkingen: