zondag 30 januari 2011

Morgen weer polite op straat? Ik betwijfel het

Nog een kort berichtje voor het slapengaan.

Zoals u inmiddels hopelijk begrepen heeft: sinds vrijdagnacht is er geen politie meer te bekennen geweest in de stad. De politiemensen hebben hun uniform niet aangetrokken. Na een kortstondige chaos heeft de bevolking zichzelf georganiseerd om hun eigen huis en haard te beschermen. Een mooi iets: na jaren sukkelen met een zeer omvangrijke en zeer corrupte politiemacht kunnen mensen zelf iets doen. Ik vind het erg mooi hoe veel jongens hier op de hoeken van de straat staan met hun knuppels en vuurtjes. In sommige straten zijn barricades opgezet om het gespuis buiten te houden.

Maar morgen gaat dit veranderen, volgens persbureau Reuters. De politie zou dan weer op straat verschijnen om hun taken, zoals het regelen van het verkeer (ook dat doen burgers nu), weer op zich te nemen. De politie is echter onverminderd trouw aan Moebarak, en daarmee uitermate impopulair bij het volk. Niemand zit op hen te wachten. Ik neem de berichten dus met een korreltje zout. Er zullen vast wel wat agenten verschijnen maar ik betwijfel of ze een rol van belang zullen gaan spelen.

In de buurt is net zoals de afgelopen dagen aardig wat geweervuur, afentoe hoor ik zelfs machinegeweren. Het is nog lang niet rustig.

1 opmerking:

N. Kwak zei

Hoi Jos en Adrienne,

We denken aan jullie en aan de andere vrienden en kennissen in Egypte. Helaas zijn de Nederlandse capaciteiten om de politie te trainen (om zich in te zetten voor de publieke veiligheid ipv die van een enkeling) al ingezet voor Afghanistan :). Maar er zijn ongetwijfeld nog wat troepen van boven voorradig (en waarschijnlijk beter opgeleid).
Hartelijke groeten,
Rei+Ger+tjes