donderdag 27 januari 2011

Donderdag van meer protest in Egypte

In Suez zijn demonstranten vannacht doorgegaan. Gezien het filmpje links (Jongeren nemen straat over in Suez) krijg je de indruk dat de politie beslist niet overal paraat is. Uit Ismailia zijn 1000 mensen onderweg om de demo in Suez te ondersteunen.

Hoe lang houdt de politie in Egypte dit vol? Hoewel er veel van die onderontwikkelde jongens in Cairo en de andere steden rondlopen, zijn ze nu al twee dagen in touw. Wanneer gaat leger ingrijpen? Ik vermoed dat de overheid dat zo lang mogelijk wil uitstellen, maar als vandaag weer her en der in Cairo en daarbuiten wordt geprotesteerd, kan het moment niet lang uitblijven.

Durft de staat het aan om vrijdag alleen op zijn politie te vertrouwen? Als rond 1 uur de moskeeen leeglopen en miljoenen mannen de straten op stromen, ontstaat er dan een massaal protest? En krijgt dit dan een islamitische aspect?

Opvallend tot nu toe is het seculiere karakter van de demonstraties. Wat mij betreft is dat hoopvol. Er is blijkbaar een ander alternatief dan alleen het oude regime of een islamitische staat. Over oud gesproken, president Hosni Moebarak - naar verluid toch al een zieke man - schijnt de afgelopen twee nachten niet te hebben geslapen. Misschien toch wat onder de indruk van de protesten die hem oproepen om zijn koffers te pakken en naar Saoedie Arabie te gaan?

Maar niet op de feiten vooruit lopen. Vandaag een nieuwe dag. 1000 demonstranten zijn de afgelopen dagen gearresteerd; waar zijn die? Hoeveel klappen en meer hebben die opgelopen? En straks, om een uur of 2 hier in Cairo, gaan de demonstraties vast weer verder.

Geen opmerkingen: