donderdag 6 januari 2011

Hoe kleiner de kerk, hoe meer van de Geest

Onlangs schreef ik iets over de afgoderij van spontaniteit. In een email van een organisatie, oeps netwerk van kerkplanters van 'small churches' las ik vanmorgen dit:
'Jesus hung out with a small group of people, and check out that growth! Once we get over 20 to 30 people we need 'systems' - and with them 'man arrives' and the 'religious controls' are on! This is how we are wired, we can't help ourselves! But keep it small, network, meet in homes & coffee houses - and as it grows raise up more leaders and give them away with some of the group to multiply growth!'

Dit lijkt me een treffend voorbeeld van die afgoderij van spontaniteit. Wat gebeurt er als de gemeenschap groter wordt dan 30 mensen? Dan heb je 'systemen' nodig, dan komt 'de mens erbij' en 'religieuze controle' begint. En dat moet dus worden vermeden. Als je geen systemen nodig hebt komt de mens er blijkbaar niet bij - dan kan God door zijn Geest de leiding houding?

Arme gemeente in het Nieuwe Testament. De apostelen deden het wel ernstig verkeerd. Ze lieten de gemeentes groter worden, ze schiepen duidelijk structuur van leiderschap, ze structureerden de samenkomsten van de gelovigen, ja zelfs hoe ze moesten bidden. Ze stonden dus de Geest van God wel erg tegen, als je dit soort postmodern revisionisme van het christelijk geloof moet geloven. Hier wint de sociologie het van de bijbelse ekklesiologie (leer over wat de kerk is), vrees ik.

Maar even voor de duidelijkheid, ik ben helemaal voor kleine groepen in de kerk. Zonder die kleine vorm van gemeentezijn, bloedt het gemeenteleven dood. Het is bij uitstek de plaats waar door de week de gemeenschap wordt beleefd, waar mensen voor elkaar zorgen en voor elkaar klaarstaan. Dus zeer dringend nodig.

Maar niet ten koste van een apostolische visie op de kerk die wel degelijk leiderschap en structuur behelst. Strucuur en leiderschap zijn door God gegeven aspecten van de schepping en van ons ontplooien van die schepping. Ook onze 'religie' kan niet zonder. Niemand kan zonder, en als Small Churches pretendeert dat het zonder kan, dan durf ik te vermoeden dat die groepen door tamelijk sterke leiders bijeen worden gehouden die met hun persoonlijkheid structuur en leiderschap geven. Die structuren knetteren overigens heel makkelijk in elkaar. Ja, dan garandeer je zeker dat je Small Church blijft.

3 opmerkingen:

Jouke Waleson zei

Goed verhaal. Slechts 1 opmerking: 'the man' is een uitdrukking voor overheid/politie etc. zie: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Man

Is je RD artikel al klaar? Ben benieuwd.

Unknown zei

Morgen om 10 uur deadline, dus daar begin ik vanavond pas aan :-0

Dank je voor de link.

Paul Miller zei

Sorry to interrupt: 'man arrives', zonder lidwoord.
Het zou best kunnen dat dergelijke kerkleiders zelf foute controle freaks zijn, die bij een grotere groep bang zijn op weerstanden te stuiten en zo de macht te verliezen. Of gewoon ui, want hoe meer mensen, hoe meer organisatie etc.