zondag 30 januari 2011

ElBaradei kiest goed moment

Mohammed ElBaradei, de liberale oppositieleider die eerder deze week terugkeerde naar Egypte, is zojuist begonnen met het toespreken van de menigte. Ik krijg hier overigens niet veel van mee, alleen het nieuws van Al-Jazeera. Tahrir ligt kilometers van mijn huis en zo ver wil ik de avondklok niet trotseren.

Typisch was dat er geen camera's en microfoons bij zijn cruciale toespraak aanwezig waren, niemand heeft er beeld van. Op Al-Jazeera werd 10 minuten lang een fragment van 15 seconden getoond.

ElBaradei heeft een goed moment uitgekozen om naar voren te treden. Er hing in de lucht dat het leger vanavond een beslissing zou nemen: met scherp schieten of definitief de kant van de bevolking kiezen. Weldegelijk een risico dus. Dat hij zich nu onder het volk mengt laat dus extra sterk zien dat hij solidair met hen is.

U moet overigens niet denken dat we de hele dag in huis zitten, vandaag heb ik door de wijk gereden en onze bezoekers naar een ander gedeelte van de stad gebracht waar ze een afspraak hadden.

De Nederlandse ambassade belde net op, ze gingen alle Nederlanders in Cairo af. Ze raadden ons aan te beginnen te overwegen het land te verlaten. Erg vaag en voorzichtig dus. Typisch Hollands was hoe nadrukkelijk ze zeiden dat we het wel zelf moeten betalen ;)

De hartelijke groeten en bedankt voor uw medeleven.

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi Jos en familie,

RTL4 zond vanavond beelden uit van mechafoon-toespraak Mohammed ElBaradei. Zonder geluid. Zag er hectisch uit. Sterkte en God bless!

Winfred.