Moebarak's handelen vanuit historisch perspectief: de presidenten in dit land kiezen vaak een vice-president met wat minder intellectuele vaardigheden dan zij zelf. Het rijtje is tot nu toe als volgt: Nasser koos Sadat als vice-pr. Nasser stierf aan hartaanval, Sadat wordt president. Sadat kiest weer een wat minder begaafde man: Moebarak. Sadat wordt vermoord, Moebarak president. Hij doorbreekt de traditie en stelt geen vice-president aan. Tot gisteren althans. De reden laat zich raden: het was moeilijk een politicus of legerman te vinden met minder hersens.
De nu gekozen vice-president is overigens aanzienlijk intelligenter dan Moebarak zelf, een teken dat Moebarak wanhopig is. Zojuist is ook een nieuwe van BuZa aangesteld. De president lijkt zoveel mogelijk mensen uit het leger macht te willen geven. Dit komt volgens mij voort uit 1) het feit dat Moebarak zelf een legerman is, dit is wat hij kent. 2) een poging van Moebarak om de legerleiding voor zich te winnen. Of dit lukt is de vraag.
Weer een rondje door de buurt gemaakt, wat ik zag was dit: Bij het politiebureau waarover ik eerder berichtte staan nu 6 legertanks. Heb even met de soldaten geposeerd voor een foto, vonden ze wel leuk. Er was overigens geen politie te bekennen. De wijk is verder rustig. Er is groente en fruit verkrijgbaar, we hebben direct wat ingeslagen. De prijzen zijn wel verdubbeld sinds vorige week. Niet gezond in een economie waar een zeer groot deel van het inkomen naar primaire levensbehoeften gaat.
Van een Amerikaans gezin dat we kennen blijven de ouders in het land maar ze hebben wel hun zoontje op het vliegveld gezet. Veel andere buitenlanders vertrekken wel, ondanks de relatieve rust.
Vanmorgen zag ik ook een interessant inteview met Nagui Sawiris - de rijkste man van het land - een multimiljardair. Hij is overigens een koptische christen en zijn soort mensen versterkt onder de lokale bevolking het idee dat de kopten ondanks hun enorme minderheid veel van de macht in het land hebben. Enfin, de man uitte op tv kritiek op de zakenmensen die het land nu verlaten. Hij betuigde zijn steun aan de demonstranten. Weer een klap in het gezicht van Moebarak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten