woensdag 26 januari 2011

Hoe het er nu voor staat in Egypte

Twee demonstranten (Suez) en een politieman (Cairo) kwamen gisteren om het leven bij de rellen die in Egypte losbarstten uit protest tegen de dictatuur en het gebrek aan economische vooruitzichten. Opvallend groot waren de demonstraties in Alexandrie trouwens.

Vanmorgen vroeg verjoeg de politie de duizenden demonstranten in het centrum van Cairo door, zoals verwacht, hard op te treden. Met traangas en rubber kogels werden de demonstranten verjaagd; naar verwachting zullen ze zich vandaag hergroeperen.

De dames en (vooral) heren moeten even slapen, en ik verwacht dat rond 1 uur vanmiddag de menigten weer gaan groeien. De politie werd gisteren verrast door het grote aantal demonstranten; dat zal ze vandaag niet weer gebeuren, vermoed ik.

Woensdag en donderdag zijn uitgeroepen tot dagen van 'algemene staking' door de demonstranten. Het lijkt dat de Moslim Broederschap daar ook achter is gaan staan; het heeft de oproep op zijn website vermeld. Opvallend vind ik overigens dat de demonstraties geen religieus gehalte lijken te hebben. Als vandaag en morgen meer demontraties plaatsvinden en er inderdaad wordt gestaakt door velen, vermoed ik dat vrijdag, na het middaggebed, wel eens een veel grotere nationale demonstratie kan losbarsten. Die zal dan vast ook een meer religieus karakter krijgen. Maar nu ga ik koffie dikkijken :-) en daar houd ik me liever niet mee bezig. Eerst maar eens zien wat er vandaag gaat gebeuren. Misschien moet ik mijn preek voor vrijdag en zondag nog wat aanpassen.

3 opmerkingen:

Alex zei

succes weer vandaag, wie weet gaat het nog wat worden met Egypte

Sandra/SKVRid zei

Koffiedik kijken ;-)

Blij dat het (vooralsnog) geen religieuze lading lijkt te hebben.
Succes en blijf twitteren en schrijven als je wilt!

gert zei

Hoi Jos,natuurlijk moet je je preek aanpassen.

Vooral nu,nu de arab/islamwereld aan het wankelen is,moet je van de kansel de Joods/christelijke succesvolle welvaarts cultuur als voorbeeld stellen en aanprijzen.
Nu moet je duidelijk verwoorden dat de arab/islamwereld in tegenstelling tot de westerse wereld onveranderd autoritair is gebleven en zal blijven.Geen democratie,geen welvaart,oude creatiefloze leiders,die tot hun dood regeren en daarna een familielid aanstellen.

Vooral ook waarschuwen voor de gevaarlijke ontwikkelingen in Libanon waar je niemand over hoort en waar Hesbollah aan de macht is gekomen.

Of toch maar zwijgen,want wat is eigenlijk het alternatief voor landen/ volken die zulk een godsdienst blijven aanhangen?