zondag 30 januari 2011

Het leger en de luchtmacht

Zojuist vlogen er straaljagers zeer laag boven de menigten op Tahrir-square, het epicentrum van de demonstraties. Dit is duidelijke intimidatie door het leger. Vreemd, zou je zeggen, het leger en het volk leken eerder goede vrienden te zijn. Het leger en de luchtmacht zijn echter aparte organisaties. Moebarak is een luchtmacht-man, hij is opgeklommen van piloot tot president, en daarom steunt de luchtmacht hem sneller dan het leger dat doet. De landmacht blijft op handen van het volk. Het heeft echter opdracht gekregen om nu, na de avondklok, met scherp op demonstranten te schieten. Vooralsnog weigeren de soldaten dat te doen.

Ik hoorde mensen op het nieuws die denken dat het leger bewust niet ingrijpt, zodat Moebarak het volk later als een soort messias kan redden van de totale chaos. Ik denk niet dat de vork zo in de steel zit, het volk heeft zo'n bloedhekel aan hun president dat ze hem nooit meer als held zullen zien.

De arabische versie van Al-Jazeera (de arabische tv-zender die op dit moment het beste nieuws geeft over de situatie) is in Egypte van de buis gehaald. Van de kabel [correctie: van de nationale satelliet] dus. Niet echt een probleem want ik heb net zoals vrijwel iedereen een satellietschotel en die staat niet op gericht op de satelliet van de overheid. U kunt de Engelse versie van Al-Jazeera ook via internet bekijken: http://english.aljazeera.net/watch_now/

Een tijdje terug heb ik een rondje door de wijk gereden nu er nog benzine in de auto zit, dat is bij de meeste pompstations al op. Wat ik zag was dit: burgerwachten staan alweer op de straat, winkels hebben hun luiken gesloten, pinautomaten zijn compleet leeg en het vuil begint zich aardig op te hopen. Dat wordt normaalgesproken in heel Cairo opgehaald door een kleine groep koptische christenen, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Zabbaleen, een van de interessantste bevolkingsgroepen in het land.

Mensen beginnen door de lege banken financieele problemen te krijgen, bovendien kunnen de buitenlanders geen zaken meer doen via internet. Zelfs al mocht u mij dus geld willen sturen, dan kan ik daar voorlopig niets mee ;-)

Ondertussen ga ik misschien toch proberen naar het buitenland in te bellen met mijn telefoonlijn, ik bel nu zoveel dat via het buitenland internetten misschien nog wel goedkoper is.

8 opmerkingen:

Huub zei

Hoop dat het leger ook blijft weigeren te schieten op de demonstranten.

Huub

ton zei

Fantastisch dat je ons zo op de hoogte houdt. Dank en sterkte!

Anoniem zei

Hallo Jos, Adriënne en Justine,

Vanochtend werd er bij ons in de kerk o.a. uit Psalm 46 gezongen:
"God is een toevlucht t'allen tijde
die ons uit nacht en dood bevrijdde.
Al zou de aarde ondergaan
wij zien het zonder vrezen aan."
We moesten natuurlijk meteen aan jullie denken.
Veel sterkte, en we bidden voor vrede en rust in het land en natuurlijk speciaal voor jullie veiligheid!
Hartelijke groeten van tante Leny en Paulien.
Jouke geeft dit wel door, ja toch Jouke ;-) Voor jullie, J. en S. en voor Roos ook veel sterkte!

Jan zei

Hoi Jos, volg je sinds kort op Twitter. Goed om zo actueel op de hoogte te blijven van de spannende situatie in Egypte/Cairo. Wil je laten weten dat we vandaag in de kerk voor de bevolking van Egypte hebben gebeden, ook om moed voor verandering, maar tegelijk dat het niet vd regen in de drup komt.
Veel sterkte gewenst!
Groet, Jan Haveman, pastor GKV Hattem-Noord

Anoniem zei

We leven met jullie mee. We blijven een zwakke plek houden voor Egypte. Dank voor je berichten en het commentaar vanuit Cairo - af en toe hoor ik een bekende stem op de radio :)

Blessings,
Henriette en René

Anoniem zei

Hey Jos,
Heel veel sterkte de komende tijd.
Wel raar om te beseffen dat ik niet zo lang geleden daar ook nog liep (mijn moeder was erg blij dat ik niet meer zat)

God Bless ook voor de rest van je gezin!
Martijn

(ps. Feijenoord heeft verloren van de enige echte kampioen Twente!)

Willemijn zei

Heel veel sterkte en de bescherming van de Almachtige toegewenst.

Jouke-Thiemo Waleson zei

Dit heb ik inderdaad opgeschreven tany Leny & Paulien. Ik zal het doorgeven :)