woensdag 26 januari 2011

Egypte houdt de adem in

Het ministerie van binnenlandse zaken hier heeft zeer zwaar gewaarschuwd tegen elke vorm van demonstratie vandaag. 'Een ieder die meedoet wordt vervolgd', aldus het ministerie. Cairo is rustig op dit moment, half 2 in de middag. Het verkeer in en om de binnenstad is opvallend kalm, het lijkt of veel mensen thuis zijn gebleven of dat deel van de stad mijden.

Politie in burger is massaal op straat en in de koffiehuizen om een oogje in het zeil te houden. Die heren zijn zo makkelijk herkenbaar dat hun aanwezigheid in elk geval een waarschuwing is aan oproerkraaiers. Bij het ministerie van informatie en op andere plaatsen in de binnenstad wemelt het van de vrachtwagens vol politie, klaar om de straten op te gaan.

Demonstraties worden verwacht op de terreinen van Cairo University, Ain Shams University hier in Cairo, en Assiut University in, jawel, Assiut.

Intussen is Twitter voor een groot deel lamgelegd, en de websites van oppositiekranten als Dustur en Badiel liggen plat. Het hele internet werkt traag als stroop in Egypte. Het is wel duidelijk dat de overheid er veel aan gelegen is om te voorkomen dat demonstreren een trend wordt.

Geen opmerkingen: