donderdag 10 februari 2011

Persoonlijke revoluties op Tahrir

Hier iets wat Maggie, een Egyptische vriendin van ons die bijna dagelijks op Tahrir demonstreert, vertelt over enkele van haar ervaringen daar. Ze is de jonge vrouw die een kus krijgt van de gesluierde dame.
De woorden op het papiertje dat de gesluierde vrouw vasthoudt, zeggen “Ahmed (een moslim naam) en Mina (een christelijke naam) hand in hand.” Het Arabisch zegt letterlijk: “één hand”. Die gesluierde vrouw met wie ik sprak heet Nariman. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik nooit eerder met zo’n gesluierde vrouw heb gepraat.

Hoewel ik regelmatig ging demonstreren op Tahrir was afgelopen zondag [toen daar christelijke gebeden werden georganiseerd] anders. Hoewel Tahrir de plaats is waar de Egyptische revolutie plaatsvindt, ben ik overtuigd dat er hier dagelijks ook persoonlijke revoluties plaatsvinden.

Een man met een baard stond naast me en zei: “Dit is de eerste keer dat ik Christenen heb horen bidden.” Hij gaf me wat dadels en zong met ons mee: “Heer, zegen ons land”.

Een lid van de Moslim Broederschap op Tahrir zei: ‘Ik kan je eerlijk zeggen dat vandaag de eerste keer is dat ik een christelijke broeder heb ontmoet. We omhelsden elkaar, we kusten elkaar, en ik huilde omdat ik me nooit eerder zo dicht bij een andere Egyptenaar voelde die hetzelfde wil als ik.” Over hoe representatief dit is kunnen we van mening verschillen, maar we waren het er zeker over eens hoe mooi en onomkeerbaar deze persoonlijke revoluties zijn.

Mijn vriend sprak met een lid van de Moslim Broederschap op Tahrir die heel verontschuldigend deed over wat hij altijd [denigrerend] de ‘verwesterste meisjes in jeans’ had genoemd. Hij zei dat zulke meisjes de eersten waren die hem kwamen helpen toen hij gewond was, en dat ze hem EHBO en water gaven. Ook hij maakte een persoonlijke revolutie door en beloofde deze jonge mensen nooit meer zo te beoordelen. Het was hartverwarmend dat te horen.

Ik ben dankbaar voor de vele persoonlijke revoluties die we elke dag dat we naar Tahrir gaan, beleven. Het woord Tahrir betekent bevrijding. Het is onvoltooid tegenwoordige tijd – want bevrijding is het werk van elke dag en het is nooit voorbij.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Wow!
Mooie, ontroerende en hartverwarmende blogtekst.
Zo mooi dat de persoonlijke beelden mee kunnen veranderen in een land wat zo in beweging is......

Janneke den Boer-Ritmeester zei

Beste Jos en familie,

Laten we hopen en bidden dat deze persoonlijke veranderingen de opmaat zullen zijn voor grote, blijvende veranderingen. We leven en bidden met jullie mee.
Onze gedachten zijn veel in het Midden Oosten bij jullie en onze familie en vrienden daar.

Anoniem zei

De meest invloedrijke revolutionair ooit ging niet voor de macht.
Egypte is rijk aan leve graven. We hopen dat er nog 1 leeg graf gevonden mag worden. Het liefst door de moslimbroederschap!

eddy allon zei

Echt hartverwarmend. Ik heb het overgenomen en op mijn blog gezet, uiteraard met Uw naam eronder. Hoop dat dit mag.
Eddy Allon (Bulgarije)

Unknown zei

Eddy, tuurlijk!

Anoniem zei

Mijn commentaar is kort: hoe onnozel kan je zijn, het toont enkel je onderbewustzWijn

gert zei

Zeker wat een enorme onnozelheid!

Ik zag gisteren nog een EO docu over een Koptische Egyptische vader en jonge tiener dochter die christenen geworden zijn.De overheid weigerd op hun id papieren in te vullen dat ze nu christen ipv moslim zijn.Het meisje schreef een aangrijpende brief aan Obama om toegelaten te worden tot de VS,omdat een hoge moslim geestelijke in Egypte opgeroepen had hen te vermoorden.Hun leven wordt dagelijks beheerst door doodsangst soms komen ze drie maanden niet op straat.
Droom lekker verder allemaal!

Anoniem zei

@Gert, een Koptisch Egyptische vader IS christen? Je bedoeld waarschijnlijk een moslim vader...

gert zei

Hoi anoniem,ja,ze waren moslim en zijn christen/koptische geworden.
Trouwens er schijnen vele christenen/kopten te zijn waar ook in hun persoonsgegevens vervalsingen zijn aangebracht.Zo zijn bij christen mannen moslim namen toegevoegd.Deze vaak ongehuwde mannen krijgen problemen als ze met een christelijk meisje een relatie willen aangaan.

Anoniem zei

Gert,
En Joden mogen met iedereen trouwen ?

Corrie