Premier Essam Sharaf van Egypte heeft een noodkreet gekregen – een dik rapport van de Egyptische Federatie van Kamers van Koophandel. Wat is er aan de hand? De voedselsituatie in Egypte begint nijpend te worden. Normaal wordt maandelijks ongeveer 20.000 ton vlees geïmporteerd; dat was in maart slechts 6.000 ton. Er werd maar 4000 ton kip geïmporteerd, tegen 10.000 ton normaal.
Zelfs veel lokaal geproduceerde producten beginnen op te raken. Er is nog maar voor twee maanden voorraad van bakolie, vlees, vis, tomaten ketchup en andere producten. De prijs van bakolie en rijst is 40% gestegen vergeleken met de prijzen op 1 januari.
Vanwege deze en andere prijsstijgingen zal Egypte dit jaar de voedselsubsidies aan miljoenen straatarme burgers verdubbelen tot 26 miljard LE, ongeveer 4.5 miljard dollar. Deze armen krijgen de helft minder bakolie omdat de nationale bakolievoorraden te sterk zijn gedaald.
De vicevoorzitter van de Kamer van Koophandel van Alexandria, Khalid Fathallah, vertelde aan de krant Al-Masry Al-Youm dat de prijsstijging samenhangen met de hogere transportkosten (denk aan de olieprijzen voor de scheepvaart). Die zijn 30% gestegen. Verder zijn de bankkosten gestegen, en de Egyptische valuta (de Libre Egyptienne, LE, ook wel de pond genoemd) is in waarde gedaald. Verder zijn ook wereldwijd voedselprijzen gestegen.
Daarnaast is nogal veel eten naar Libië en de Gazastrook geëxporteerd de afgelopen weken, waardoor de strategische voorraden verder zijn afgenomen. Fathallah vreest dat als het toerisme weer zou aantrekken, de voedselsituatie echt kritiek wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten