zaterdag 16 april 2011

Economische vooruitzichten voor Egypte

In een enquête door de website www.bayt.com zegt 56% van de Egyptenaren dat ze ‘duidelijke economische vooruitgang’ verwachten als gevolg van de veranderingen in Egypte sinds de opstand tegen en de afzetting van ex-president Hosni Moebarak. Erg representatief zal die enquête niet zijn. De 50 miljoen straatarme Egyptenaren die het woord internet niet kunnen spellen, hebben vast hun mening niet gegeven.

Angus Blair (fot0), van BeltoneFinancial en toevallig ook van onze kerk in Cairo, vertelde me wat de financieel-economische verwachtingen van zijn organisatie voor Egypte zijn. Ik vat het samen:
  1. Egypte’s economische verwachtingen voor de lange termijn blijven sterk. Maar:
  2. Echte GDP-groei in het huidige fiscale jaar zal dalen tot 3%, en in 2011-2012 zal dat iets stijgen naar 4%. Dat is een diepe daling na jaren van groei van 7-8%. Dit is veroorzaakt door de dalende consumptie en inveteringen, en dalende export.
  3. Inflatie dit jaar: 11.2%, volgend jaar 13.8%. Dit hangt nogal samen met toenememde voedelprijzen op de wereldmarkt en met de dalende waarde van de LE tegen de USD.
  4. Verwachting voor waarde USD t.o.v. LE: binnen het jaar naar 6.40
  5. Gat in de begroting van Egypte stijgt dit jaar naar 9%, volgend jaar naar 10%.
  6. Komende jaren zal Egypte een negatieve betalingsbalans hebben van 3-4 miljard dollar. Er wordt veel meer geïmporteerd dan geexporteerd.
BeltoneFinancial gaat er dus van uit dat de komende twee jaar economisch niet goed zullen zijn. Zou het revolutionaire volk dat verbeteringen verwacht het geduld hebben om deze jaren door de zure appel heen te bijten?

Vooral degenen die toch al straatarm zijn en de kleine middenklasse – de meerderheid van het volk dus – zullen extra lijden onder de economische problemen; zullen die de hogere middenklasse (de lui die de ‘revolutie’ hebben aangevuurd en geleid) bij de eerste verkiezingen gaan afstraffen voor de ellende waarin ze het land hebben gestort?

Geen opmerkingen: