donderdag 28 april 2011

Egypte bij top landen die religieuze vrijheid vertreden

De U.S. Commission on International Religious Freedom heeft 14 landen genoemd die de grootste boosdoeners zijn op het gebied van het overtreden van religieuze vrijheden. Voor het eerst staat Egypte ook op die lijst.

Vandaag is het jaarverslag van die US Commission gepubliceerd. Daarin wordt Egypte genoemd als 'land van bijzondere zorg' vanwege een dramatische toename van overtredingen tegen religieuze vrijheid het afgelopen jaar. Vooral de Kopten worden als slachtoffers genoemd.

De Egyptische regering wordt verweten dat het zelf het initiatief tot geweld neemt, of dat het dat in elk geval tolereert. Ook na het ontslag van Moebarak is dat geweld, inclusief moorden, doorgegaan zonder dat de regering de daders vervolgt, aldus dat rapport.

De andere landen die de commissie noemt zijn Irak en Saoedie Arabie, Birma, China, Noord Korea, Vietnam, Pakistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Ook Eritrea, Nigeria and Soedan staan op de lijst. De commissie heeft de Amerikaanse overheid gevraagd elk van deze landen als 'zorgwekkend' te bestempelen. Dat zou eventueel tot sancties kunnen leiden. Ik vermoed dat Egypte om politieke redenen in elk geval niet onder sancties zal vallen. De wereld draait door.

Geen opmerkingen: