vrijdag 8 april 2011

Egypte: hete zomer op komst

  • Natuurlijk, het wordt warm in Cairo deze zomer. Maar dat is niks nieuws. Je hoeft geen profeet te zijn om weken van 38-45 graden te voorspellen.
  • Maar combineer dat met de maand Ramadan - ongeveer in augustus. Als Egypte smacht naar drinken, mogen de moslims zelfs hun speeksel niet doorslikken.
  • En tegelijk zal de financiele liquiditeit van Egypte op een eerste echte dieptepunt zijn, zoals Nabil Fahmy, Egypt’s vorige ambassadeur in Washington, verwacht.
Ramadan is juist de maand waarin tientallen miljoenen Egyptenaren extra afhankelijk zijn van voedselsubsidies want in de nachten wordt enorm gefeest; heeft de overheid daar het geld wel voor? Maar zonder die subsidies, zo weten we uit de historie, onstaan hier makkelijk venijnige broodopstanden.

Buitenlandse investeringen zijn zo goed als geheel teruggetrokken uit Egypte de afgelopen twee maanden en nieuw geld van investeerders is niet in aantocht. De industriele productie is beduidend gedaald de afgelopen maanden. Dus Egypte moet snel nieuwe leningen zien te vinden om de 'droogte' van de zomer op te lossen.

Een aantal Egyptenaren is een commitee begonnen dat om schuldvergeving wil vragen aan het westen. De buitenlandse schuld is om en nabij de 35 miljard dollar. Wat mij betreft moet dit onbespreekbaar zijn. Laten ze eerst maar zien dat ze geld van de corrupte top van het land terugkrijgen.

Is het leger daar wel serieus over? Ik geloof er niets van. Op het moment dat een dozijn ex-ministers en de president met zijn koters hun geld mogen inleveren, komt de legertop zelf aan bod. En zover laat veldmaarschalk Mohammed Hoessein Tantawi het heus niet komen.


Tijdens die hete zomer - en met name in de maand Ramadan - zal ik met een leuke groep mensen aan de slag gaan in mijn nieuwe kerkje in Heliopolis. (foto) Daar gaan we eerst een wat verbouwingen doen. Oef, mag ik niet zeggen natuurlijk. We gaan eerst de bestaande bouwsels een goede lik verf geven. Daarvoor hoef ik geen toestemming te vragen aan de overheid. Maar o wee, we moeten het niet wagen een steen op een andere te metselen... al gaat het maar om een houten dakje vervangen door beton. We zullen extra uitkijken, want we willen geen extra verhitting veroorzaken in de maand die toch al 'heet' wordt.

Geen opmerkingen: