dinsdag 5 april 2011

Ontmanteling veiligheidsdienst Egypte?

In een paar weken zal de Egyptische veiligheidsdienst zijn werk hervatten, zegt een topambtenaar van het ministerie van binnenlandse zaken aan Ahram Online. De staatsveiligheidsdienst Aamn al-Daula die tijdens de opstand tegen de verdreven president Moebarak een van de belangrijkste doelen van de demonstranten was, is bezig aan een vernieuwing.

In het verleden stond de organisatie bekend om zijn ondervragingen en martelingen. De nieuwe top van de veiligheidsdienst is geselecteerd – uit het leger. Het laat zich dus raden waar ook in de toekomst de macht in Egypte ligt. Die nieuwe leiding is nu bezig opgeleid te worden om de hele veiligheidsdienst anders te laten functioneren. Ze zijn gescreend op hun professionaliteit en mogen geen betrokkenheid bij misdaden of martelingen hebben. ‘De nationale veiligheid gaat niet langer over de bescherming van het regime maar om de natie.’ De naam wordt dan ook veranderd van ‘centrum voor de veiligheid van de staat’ in ‘centrum voor de veiligheid van de natie’. Er zal beduidend minder toestemming voor afluisteren etc worden gegeven.

De nieuwe veiligheidsdienst zal ongeveer half zo klein zijn al de opgedoekte voorloper. Echt klein is dat nog steeds niet. Ik schat dat er minstens 100.000 heren overblijven voor de dienst. De reductie is vooral omdat het aantal lui dat permanent alles onderzocht wat los en vast zat in Egypte, sterk omlaag gaat. De veiligheidsdienst zal nauw gaan samenwerken met de ‘CIA’ van Egypte, de mukhabaraat.

In het verleden was er nauwelijks co├Ârdinatie omdat de hoofden van de afdelingen elkaar bestreden om de gunst van Moebarak.Interessant is dat de wie in het verleden bij dreigementen of martelingen betrokken waren, vrijuit gaan. ‘De meesten van hen zijn nu met pensioen gegaan of kregen het aanbod van een vervroegd pensioen,’ aldus een van de officieren van de veiligheidsdienst. Het lijkt er op dat vooral Duitsland advies geeft aan de nieuwe dienst. Dat land heeft door de afhandeling van de Stasi-dienst veel ervaring op dit gebied. Egypte heeft nog niet besloten wat met alle oude files gaat gebeuren. Krijgt iedereen inzicht? Of wordt de zaak gesloten en vernietigd?

Geen opmerkingen: