zaterdag 30 april 2011

Lijkschouwer blijft bij zijn verhaal. Grafische fotos.

In een TVshow in Egypte heeft 's vaderlands Eerste Lijkschouwer Ahmed al-Sebaie herhaald wat hij in juni 2010 ook al zei: De 28-jarige Alexandrijn Khaled Saied (foto) zou in juni 2010 zijn overleden omdat hij wat hasj had doorgeslikt en niet omdat twee politiemannen hem in elkaar tremden. Deze opmerkingen van al-Sebaie zorgden gisteren voor nieuwe demonstraties in Alexandrie. De uitspraken van deze al-Sebaie zijn dan ook echt niet te pruimen.

De moord op Khaled Saied was een van de aanleidingen voor de opstand tegen het Oude Regime van Moebarak. Het was een symbool van de bruutheid van dat regime. Maar dat regime met zijn manier van doen - in elk geval met dezelfde onzindelijke ontkenning van de waarheid is blijkbaar springlevend. De provocatie van de ontkenning van het wangedrag van de politie en de leugens van al-Sebaie zijn echt te gek voor woorden.

Khaled Saied werd bruut vermoord. Veel getuigen hebben verklaard dit gezien te hebben; de eigenaar van het café waar dit plaatsvond was bereid voor de camera te getuigen. Dapper van hem, want hij kon op veel problemen rekenen. AP deed zo verslag. Hier ook het e.e.a

Khaled was onherkenbaar na in elkaar geslagen te zijn. Of hij drie keer voor een rijdende trein was gegooid. Ik laat niet graag gruwelijk foto’s zien, maar wens even te onderstrepen hoe hier in Egypte soms werd (wordt?) opgetreden door de overheid. De fotos staan onder dit bericht. Khaled zou volgens al-Sebaie zijn overleden omdat hij een joint zou hebben ingeslikt tijdens zijn arrestatie. Zie foto’s voor wat er kan gebeuren als je "een joint rookt en per ongeluk doorslikt". Mijn maag keert zich om.

In Alexandrië en Cairo werd in juni en juli 2010 gedemonstreerd tegen de overheid die de zaak in de doofpot probeerde te stoppen. "Demonstreren wordt in Egypte doorgaans tegengewerkt door de politie, maar dat lijkt de bevolking in toenemende mate niet meer tegen te houden", schreef ik toen.

Twee politiemannen sleurden Khaled uit een cafe en vermoordden hem, volgens de broer van Khaled omdat hij met zijn mobiele telefoon een filmpje had gemaakt van die politiemannen die de winst verdeelden na een drugsdealer te hebben opgepakt.

"Zoals gebruikelijk ontkent de overheid alles. We weten wel beter. Gespuis." Dat schreef ik eind juni 2010 over de overheid in Egypte. Maar is er nou echt zoveel veranderd als de lijkschouwer ons nog steeds op zulke leugens trakteert?

4 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,schokkende feiten/foto's allemaal.
Ik ben alleen bang dat jij met een behoorlijk klein aantal Egyptenaren hier nog boos om worden.
Volgens een onderzoek onder de van Moebarak bevrijde Egyptenaren wil 62% nu invoering van de sharia wetgeving.
84% is voor invoering van de doodstraf bij afzwering van het moslimgeloof.
82% is voor steniging bij overspel.
77% is voor het afhakken van de hand bij diefstal.
54% is voor scheiding van de seksen in openbare ruimte.
49% staat positief tov hamas.
Verontrustende cijfers nu al tijdens de net begonnen Arab lente.Huiver maar vast voor als de Arab zomer/herfst en winter gaan aanbreken.

Paul Miller zei

Even van de andere kant. Je kunt je ook afvragen wat die jongen bezielde toen hij die opname maakte met zijn mobiele telefoon. Was hij van plan een rechtszaak aan te spannen? Wilde hij de foto's aan de pers verkopen? Dacht hij eventueel aan chantage? M.a.w. er is geen redelijke verkaring voor zij gedrag -aangenomen dat hij dit echt deed- en hij deed dus iets heel gewaagds en doms. De uitkomst stond van te voren vast. Ook in Nederland moet je het niet in je bolle kaaskop halen om een agent op het verkeerde pad te fotograferen. Hé, mag ik even een kiekje van je nemen? Het is al met al wel een heel raar verhaal.

Jos M. Strengholt zei

de beste verklaring voor zijn gedrag is dat hij het filmpje op youtube wilde zetten. zo zijn er afgelopen jaren wel meer van dat soort filmpjes gepubliceerd die misbruik door politie in egypte aan de kaart stelden. Dapper van de jongen, en omwille van een beter egypte.

Paul Miller zei

Wat ben ik toch een digibeet. Niet aan YouTube gedacht. Maar dan nog. Ik blijf het reuzestom vinden. Ben dan ook niet uit martelaarshout gesneden
Heb je dat YouTubefilmpje van Obama al gezien, dat ik vanmiddag aan je twitterde? Even door het muzikale begin heen bijten. Daarna reuze leuk.