donderdag 14 april 2011

Suzanne Moebarak, Faroek Hosni en Vincent van Gogh

Acht maanden geleden meldde ik dat uit het Mahmoud Khalil museum in Cairo een Van Gogh was gestolen. Binnen een paar uur meldde de toenmalige minister van cultuur, Faroek Hosni, dat de ‘Vaas met Bloemen’, weer terecht zou zijn. Twee Italiaanse dieven zouden met het schilderij betrapt zijn op de luchthaven van de Egyptische hoofdstad. Dat bleek totale onzin, en de minister ging nogal af met zijn mededeling.

Dezer dagen doen interessante geruchten de ronde in Cairo. Nu gonst het hier van zoveel geruchten, maar omdat er een Hollands geurtje aanzit - het gaat per slot om een Van Gogh - toch maar even melden hier.

Waarom ging Faroek Hosni zo af? Wilde hij bewust de indruk wekken dat hij niets afwist van de affaire? Nu wordt gezegd dat hijzelf dat schilderij al veel eerder uit het museum had gehaald en vervangen door een goede kopie. Hij zou het aan niemand minder dan Suzanne Moebarak hebben gegeven. "Ik wil dat schilderij, Faroek", zou Suzanne stampvoetend hebben gezegd. De hele diefstal zou in scene zijn gezet toen een westerse commissie het afgelopen najaar op bezoek zou komen om de waarde van de schilderijen in de musea in Egypte te evalueren. Dan zou de verwisseling uitkomen. Dus maar een diefstal in scene gezet. Makkelijk zat, met zoveel kapotte bewakingscamera's.

In oktober heeft een rechtbank vanwege de 'diefstal' wel 11 medewerkers van het Egyptische ministerie van cultuur tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens onzorgvuldigheid. Onder de veroordeelden is onderminister Mohsen Shaalan die voor de schone kunsten verantwoordelijk is. Die zouden nalatig zijn geweest met de bewaking van het museum.

Waar? Niet waar? Ik geef het maar ter overweging. Het schilderijtje is in elk geval de moeite waard en wordt op 35 miljoen Euro geschat. Een kleinigheidje voor de Moebarakfamilie, maar als je zo'n ding nou echt wil en het past precies bij het interieur van je badkamer van je condo in New York City?

Geen opmerkingen: