woensdag 13 april 2011

Moslimbroederschap kan 75% van parlement winnen

De hoogste leider van de Moslimbroederschap (MB), Mohammed Badie, heeft aan het staatspersbureau van Egypte, MENA, gezegd dat zijn beweging in staat is 75% van de zetels in het parlement te winnen bij de komende verkiezingen. Hij heeft echter laten weten dat de organisatie maar voor een derde deel van de zetels zal gaan.

Ik denk dat Badie gelijk kan hebben. 75% van de zetels winnen in een districtenstelsel waar in elk district veel nieuwe en zwakke partijen meedoen, kan er makkelijk voor zorgen dat de MB de macht in handen krijgt.

Heel schrander van de MB om dit nu te zeggen:
  • Ten eerste dekt het zich in voor het geval het inderdaad niet meer dan een derde van de zetels haalt.
  • Ten tweede, elk parlement dat ontstaat in september zal zwaar worden afgestraft bij verkiezingen vier jaar daarna, omdat Egypte er nu zo slecht voorstaan. De MB wil wellicht in staat zijn te zeggen dat het zijn best heeft gedaan maar dat het 'slechts een minderheid' in het parlement was. Om daarna wellicht alsnog een echt overweldigende overwinning bij verkiezingen te halen.
  • En ten derde... misschien hoopt de MB door nu bescheiden te zijn, de rest van de politieke partijen zand in de ogen te strooien. Het enige wat de MB echt kan tegenhouden is een enorme mate van samenwerking tussen de andere partijen. Dat lijkt me sowieso vrij onhaalbaar, en als er geen 'dreiging' van een grote MB overwinning als zwaard van Damocles boven de komende verkiezingen hangt, zullen die andere partijen heus niet samenwerken.

Geen opmerkingen: