dinsdag 12 april 2011

Dringend verzoek aan Benedictus XVI: NIET DOEN

Vandaag bezocht de pauselijk gezant in Egypte, Kardinaal Michael Fitzgerald, de Islamitische al-Azhar Universiteit. Hij sprak daar het Groot-Sheikh Ahmed al-Tayyeb. Die laatste zei dat de relatie tussen al-Azhar en het Vatikaan 'bevroren' blijven zolang Paus Benedictus XVI zijn excuses niet maakt. Benedictus had het immers bestaan om in januari te zeggen dat moslims beter voor de christenen in hun midden moeten zorgen. Ja, dat is uiterst pijnlijk natuurlijk en daar moeten beslist excuses voor geeist. De paus zei dat trouwens naar aanleiding van een aanslag op een kerk in Alexandrie waarbij 23 doden vielen.

Maar als die relaties bevroren zijn, wat deed Fitzgerald dan bij al-Azhar? Volgens al-Tayyeb was die op bezoek in diens persoonlijke capaciteit en niet als gezant van de Paus. Hm ja.

Volgens al-Tayyeb hield Johannes Paulus II tenminste van moslims, maar Benedictus moet aan de 1.3 miljard moslims zijn excuses aanbieden.

Dringend verzoekje aan Benedictus: doe dat niet!
Verzoekje aan al-Tayyeb: [censuur]

Het valt vast zwaar om te horen dat de rest van de wereld geen cent geeft voor de manier waarop in moslimlanden voor minderheden wordt 'gezorgd', maar mag de waarheid niet gezegd?

De situatie voor de Kopten en andere minderheden in de moslimwereld is ronduit beroerd. En dat moet gezegd worden. En elke vorm van 'excuus' door de Paus zou volstrekt ongepast zijn. Voor de waarheid is geen excuus nodig.

1 opmerking:

KCB zei

Op 12 september 2006 zei de Paus ook al iets dat bij moslims niet in goede aarde viel, al was het een citaat van een ander (Manuel II). Vijf dagen later, na een storm van verontwaardigde reacties uit vooral islamitische hoek, probeerde de Paus de sentimenten wat tot bedaren te brengen door te stellen dat hij met dat citaat niet zijn eigen mening had gegeven. Maar het mocht in eerste instantie niet baten: de Paus had moeten zeggen dat wat Manuel II ooit had gezegd verkeerd was. Bovendien vonden moslimleiders dat hij excuses moest maken en terug moest nemen wat hij had gezegd. Uiteindelijk namen de meesten echter genoegen met het gedraai van de Paus, als hij het maar niet nog eens deed!

Het effect van die opeierenloperij kunnen we nu zien: de tenen zijn nog even lang als eerder, en misschien nog wel langer.