maandag 18 april 2011

Het antichristelijke zuurdesem in Egypte

In de Zuidegyptische stad Qena wordt al dagenlang door duizenden burgers gedemonstreerd tegen de onlangs aangestelde gouverneur, Emad Shehata Michael. Zijn naam zegt het al – de man is een Kopt. En dat vinden veel moslims in Qena onacceptabel.

De Moslimbroederschap heeft gewaarschuwd dat als dit conflict niet vreedzaam wordt opgelost (lees: de gouverneur trekt zich terug en wordt door een moslim vervangen) dit tot bloedvergieten kan leiden: bloed van Kopten natuurlijk, wie anders.

De meeste demonstranten horen bij radicale Islamitische groepen. Die dachten dat ze het met hun rigide salafistische Islam voor het zeggen kregen na de val van Moebarak, en in dat plaatje past het niet dat een Kopt de leiding heeft. De prominente salafist Abdel Moneim al-Shahat (foto) zei vandaag in de Londense krant al-Sharq al-Awsat dat de wetgeving van Egypte alleen van Allah mag komen; die staat geen rol toe voor vrouwen en niet-moslims in het bestuur van het land.

Overigens doen ook leden van de liberale oppositie mee, maar voor hun is het probleem dat Michael uit legerkringen, dus het regime van Moebarak afkomstig is. Eigenaardig trouwens dat in geval van de overige 15 nieuwe gouverneurs (moslims) de liberale oppositie niet is gaan demonstreren. Het antichristelijke bloed kruipt in Egypte waar het niet gaan kan.

Demonstranten vergelijken Michael met zijn voorganger in Qena, ook een Kopt. En omdat die het niet goed deed is Michael dus ook afgeschreven. Hij is een Kopt. Fout. Niet om zijn beleid maar om zijn geloof.


Sommigen in Qena zeggen dat de vorige gouverneur, juist omdat hij een Kopt was, niet hard genoeg durfde optreden tegen de moslims in zijn provincie, waardoor die meer ruimte hadden om het de Kopten zuur te maken. Daar zit wat in natuurlijk; je kunt beter een moslimgouverneur hebben om moslimgeweld de kop in te drukken dan een Kopt, die altijd van partijdigheid zal worden beschuldigd. Maar hoe dan ook, als Kopt doe je het dus nooit goed. Dat is het vrije Egypte, waarde lezer.

2 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,alles was toch beter dan het voorgaande Moebarak regime?Toch? Niet zo klagen hoor.

Jos M. Strengholt zei

Ik heb nimmer beweerd dat alles beter was dan het regime Moebarak. Tijdens het regime Moebarak heb ik vaak geblogd over de schunnige schendingen van mensenrechten en de enorme armoede van het volk. Blij dat Moebarak daarvoor is afgestraft.

Jij vindt dat een regime dat moord en martelt en het volk uitzuigt mag blijven zitten? Ah ja natuurlijk. want Moebarak was goed voor Israel.