dinsdag 5 april 2011

Salafisten Egypte willen in parlement

Een aantal leiders van de radicale salafistische beweging Ansar al-Sunna gaan zich verkiesbaar stellen voor het parlement dat in september wordt gekozen. Dat zegt sjeik Mohamed Hassan, een bekende Salafistische imam aan de Londense krant al-Sharq al-Awsat. Vooral in Cairo en Alexandrie hebben deze salafisten aanhang. In die steden willen ze aan de verkiezingen meedoen.

Rare snuiters, die salafisten. Ze worden door de meeste moslimfundamentalisen als achterlijk beschouwd. Ze zien democratie als een westerse vorm van bestuur en weigeren vrouwen of niet-moslims in bestuurlijke functies. Ze hanteren een zeer letterlijke uitleg van de Koran en de Hadith, en zien mede daarom het parlement niet als de ultieme bron voor de rechtsspraak; dat is volgens hun alleen de Islam - zoals door henzelf geinterpreteerd uiteraard.

Overigens, tot mijn geruststelling, het Egyptische leger heeft vandaag laten weten dat het beslist zal zorgen dat in Egypte geen 'Khomeini' aan de macht zal komen. Daarmee doelen ze natuurlijk op de Salafisten. De Hoge Raad van de Strijdkrachten zei middels onderminister van defensie Mohammed Mokhtar al-Mella dat ze 'niet zal toestaan dat extremistische facties Egypte zullen beheersen.'

Geen opmerkingen: