zaterdag 9 april 2011

Al schietend verjaagt leger Egypte demonstranten

Vanmorgen rond 7 uur hadden honderden Egyptische demonstranten het Tahrierplein weer ingenomen (foto), nadat uren daarvoor gevechten met het leger waren uitgebroken. Met automatisch geweervuur verdreef het leger de demonstranten tijdelijk van het plein. Demonstranten hebben barricades opgericht en auto’s in brand gestoken. Een aantal legerofficieren dat meedeed met de protesten gisteren is gearresteerd door het leger. Op deze site van AlJazeera kan je een filmpje van 6 minuten bekijken.

Washington Post schreef een goed verhaal vanmorgen vroeg. Bewijst harde optreden van het leger. Veel gewonden, ook door geweervuur. Het zware schieten duurde uren.

Het leger schoot continue in de lucht en ook op de metalen rolluiken van winkels om de demonstranten af te schrikken. Het lijkt nu dat de ware kleuren van het leger zichtbaar worden. Nu kan toch zelfs de meest optimistische beschouwer niet meer volhouden dat in Egypte sprake was van een revolutie? Het leger is bereid om zijn eigen positie in de samenleving te beschermen; het gaat daarbij om macht en geld. Maar in dit geval was meer aan de hand.

Wat vanmorgen de doorslag tot ingrijpen was, was ongetwijfeld de deelname van een 20-tal officieren aan de demonstraties. De legerleiding had die officieren met arrestatie gedreigd. Waar de Hoge Raad van de Strijdkrachten bloedjebang voor lijkt is dat jongere officieren zich tegen hun legerleiding gaan opstellen. Veel jongeren in het leger sympathiseren met de liberale democraten; onder hen zijn er veel die in de Verenigde Staten hun opleiding hebben genoten. De top van het leger, de oude garde met Sovjet-opleidingen, lijkt juist meer sympathie voor de Moslimbroederschap te hebben.


Geen opmerkingen: