woensdag 20 april 2011

Salafisten bedreigen sociale vrede in Egypte

Duizenden salafisten hebben gisteren gedemonstreerd voor het Ministerie van Defensie in Cairo. Ze eisen de 'vrijlating' van Kamilia Shehata. Volgens die salafisten heeft Kamilia zich tot de Islam bekeerd maar is ze daarna door haar Koptische kerk gekidnapped waar ze nu wordt gevangen gehouden.

Dit was de grootste demonstratie van salafisten in jaren; het is duidelijk voor welk thema die lui echt warm lopen. Dit is een echt gevaar voor de zeer broze sociale vrede tussen de religies in Egypte. De demonstranten hadden posters met kreten als: 'Ik wil mijn zuster Kamilia', ''Hoe lang mag de Koptische kerk een staat binnen de staat zijn?' en '250 gekidnapped door de kerken'.

De kerk ontkent dat het Kamilia gevangen houdt. Kamilia Shehata (foto) doet hier op YouTube zelf een boekje open over haar geloof. Komt niet erg gedwongen over. Maar wat eenmaal in de harses van die salafisten zit is er niet zomaar uit te krijgen; bovendien is dit voor hun een prachtig thema die ook onder niet-salafisten het bloed sneller doet stromen.

Het zou met niet verbazen als de overheid de kerk spoedig gaat verplichten Kamilia tentoon te stellen. Het zou me evenmin verbazen dat dit niets zal uitmaken voor de salafisten. In een land waar samenzweringstheorien worden gegeten zoals een boterham met pindakaas door mijn neefjes en nichtjes in Nederland is het onmogelijk om te 'bewijzen' dat Kamilia nimmer moslima werd. De bewijslast moet natuurlijk bij die salafisten liggen, en de schreeuwers hebben niks.

Geen opmerkingen: