dinsdag 5 april 2011

Enorme walvis in woestijn Egypte ontdekt

Egypte heeft het grootste walvisskelet ter wereld ontdekt. Naar verluidt zou dat geval 37 miljoen jaar oud zijn. Het skelet is gevonden in de Siwa Oase. Sinds 2002 is dat een beschermd natuurgebied. Het is interessant om het kaartje van Siwa te zien... hoe komt daar een walvis terecht?

Het Ministrie van Milieuzaken maakte de vondst bekend; dat gebeurde door het Egyptische 'Fossielen Opsporings Team' samen met de Universiteit van Michigan. Ze hebben nog diverse andere fossielen ontdekt.

Egypte heeft kortgeleden 150 nieuwe paleontologische vindplaatsen vastgelegd als locaties voor opgravingen. Daarmee zijn ze meteen ook beschermd, insha allah. Daar zijn al walvissen, enorm zeeschildpadden, waterslangen. potvissen en haaientanden ontdekt.

En even over die uitdrukking 'naar verluidt'.... Dit zegt de Taalunie:

Correct is: naar verluidt.

Toelichting

In de vaste verbinding naar verluidt ('naar men bericht, zegt, vertelt') ontbreekt een uitgedrukt onderwerp. Het is daardoor niet duidelijk of het een verkorting is van naar het verluidt of van naar verluid wordt. In het eerste geval is verluidt een persoonsvorm van de derde persoon enkelvoud, gespeld met dt (vgl. ook zoals staat geschreven en zoals zal blijken). In het tweede geval zou het gaan om het voltooid deelwoord verluid. De spelling naar verluidt is regel geworden. Hoewel de vorm naar verluidt gewoon is, komt daarnaast echter ook wel de uitdrukking naar verluid wordt voor.

Bijzonderheid

In een aantal adviesboeken voor journalisten wordt aangeraden om naar verluidt zo weinig mogelijk te gebruiken, omdat de uitdrukking vaak overbodig is.


Geen opmerkingen: