zaterdag 2 april 2011

Revoluties of niet, in Egypte draait het om water

Egypte heeft van Ethiopie gevraagd om technische studies en milieustudies voor de Grote Millennium Dam die Ethiopie in de Blauwe Nijl aanlegt, aan de grens met Soedan. Irrigatie Minister Hoessein al-Atfy van Egypte heeft daarom gevraagd “om te bepalen wat de invloed van die dam op de waterquota van Egypte zal zijn." Als Ethiopie dat niet doet zal Egypte steun zoeken in de internationale gemeenschap.

85% van Egypte's water komt van de Blauwe Nijl. Ethiopie wil daarin vier dammen aanleggen die samen voor meren gaan zorgen met een capaciteit van 141 miljard kubieke meter water. Ter vergelijking, het Egyptische Nasser meer achter de Hoge Assoean Dam heeft een capaciteit van 120 miljard kuub.

Egypte maakt zich erg bezorgd om zijn water; de vraag naar water in Egypte blijft stijgen door de bevolkingsgroei, industrialisatie en irrigatie van steeds meer land. Intussen willen ook de landen ten zuiden van Egypte, waar de Nijl vandaan komt, steeds meer water gebruiken. Daardoor zijn tussen Egypte en die landen de afgelopen jaren ernstige diplomatieke problemen ontstaan. Alleen Soedan staat ferm aan de kant van Egypte. Egypte is ernstig bezorgd dat het op een zeker moment niet meer krijgt wat het nodig heeft. Egypte is voor zijn zoet water voor 100% van de Nijl afhankelijk.

Geen opmerkingen: