De militaire junta in Egypte heeft gisteravond, tot ieders verbazing, de wet tegen demonstraties goedgekeurd die op 24 maart door premier Essam Sharaf is voorgesteld. Tegen de wet is flink gedemonstreerd door de liberale oppositie in Egypte, die dan ook volledig verrast is door dit besluit van militairen. Veel juristen zien hierin een terugkeer naar de tijd van Moebarak.
Wet 34 (2011), artikel 1, zegt dat een ieder die deelneemt aan een protest of staking die het werk hindert van van regeringsinstellingen of van het particuliere of publieke zakenleven, zal worden gearresteerd. De boete varieert van 2500 tot 40.000 euro en/of een gevangenissstraf van minstens een jaar. Ook het stimuleren van demonstraties kan al tot een boete van ruim 8000 euro leiden
Artikel 2 van de wet zegt dat deze wet moet worden gepubliceerd en dat het op die dag ingaat. D regering heeft de wet op 13 april gepubliceerd, en is vanaf die dag dus geldig. Het leger heeft nu geformaliseerd dat het dit soort draconische straffen wil uitdelen. Maakt goed duidelijk dat niet de regering het voor het zeggen heeft maar het leger. En ook aan welke kant van het politieke spectrum het leger staat. Niet aan de kant van de liberale democraten en de salafisten, maar aan de kant van big business, het oude regime, en de Moslimbroederschap.
Bron: alMasry elYoum
Geen opmerkingen:
Een reactie posten