zondag 10 april 2011

Enorm veel illegaal gebouwd in Egypte

Egypte's groene land is ongeveer even groot als Nederland – en de rest is woestijn. En dat met een bevolking van 84 miljoen. Vandaar dat Egypte erg zuinig is op zijn groen. Vanaf 25 januari tot 31 maart ziijn 108.316 gevallen gemeld van illegale bouw op dat groene land. Door de opstand en de afwezigheid van politie is dus op grote schaal illegaal gebouwd op grond die eigenlijk voor landbouw gereserveerd is. Binnen de grenzen van de dorpen en steden van Egypte is echt geen plaats meer voor nieuwbouw.

Minister van Landbouw en Landherwinning (dat is, het groen maken van de woestijn) Ajman Faried zegt dat de overtreders als boete 1% van de waarde van hun illegale werk moeten betalen. Jawel, daar zullen ze hier wakker van liggen! Hij heeft ook gezegd dat de overtreders geen gas, water en electra zullen krijgen. Ook daar schrikt niemand van, want illegaal is ook wel weer wat te ritselen.

Blijkbaar durft de overheid deze illegale bouw niet aan te pakken. Het is ook wat, om bulldozers 108.316 gezinnen een net nieuw huis te laten ontnemen. Egypte kan de onlust die daardoor zal ontstaan nu even niet hebben.

Om de druk op het gebruik van landbouwgrond voor woningbouw iets te verlichten heeft de minister besloten dat in de dorpjes gebouwen nu tweemaal zo hoog mogen zijn als de breedte van de straat waaraan ze staan. Dus huizen mogen verder de hoogte in.

Overigens wordt niet alleen illegaal op landbouwgrond gebouwd; opvallend in Cairo zijn de vele bouwprojecten die de afgelopen weken zijn begonnen. Velen die al lang op toestemmingen zaten te wachten hebben het heft nu in eigen hand genomen. In mijn eigen buurt hoor ik permanent het hameren aan nieuwe huizen van vroeg in de morgen tot laat in de avond. Allemaal tegen de wet in, en zo snel mogelijk voordat de overheid hier weer een beetje aan de slag gaan.

Geen opmerkingen: