vrijdag 15 april 2011

Egypte: rondje langs de velden

De Hoge Raad van de Strijdkrachten in Egypte heeft gisteren 18 nieuwe gouverneurs voor de gouvernementen aangesteld. Je zou denken, mooie gelegenheid om af te stappen van de gewoonte om topmilitairen en toppolitiemannen te belonen met zulke posten, en om een begin te maken met de verburgerlijking van het leiderschap over het land. Maar nee.

Bijna alle aangestelde heren zijn weer van leger en politie, precies zoals altijd onder Moebarak gebeurde. Dus stel dat er president wordt gekozen die niet uit het leger of de politie is, dan nog is een groot deel van het bestuur stevig in handen van mensen van leger en politie. Weer een thema voor demonstraties dus.

Fayza Mohamed Aboulnaga, Egypte's Minister van Planning en Internationale Samenwerking, heeft gisteren in een toespraak bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Cairo laten weten dat Egypte schuldvergeving aan de VS vraagt voor een bedrag van 3.6 miljard dollar.

Samir Radwan, Egypte Minister van Financien, hoopt op forse nieuwe lening van de EU en Washington. Ongeveer 10 miljard is het doel voor de komende maanden. De druk op Egypte is groot. De afgelopen drie maanden daalden de buitenlandse reserves van 43 tot 31 miljard dollar. Dat is snel op in een land waar de overheid enorme voedselsubsidies geeft. Dit jaar lijkt het gat in de begroting 9.1-9.2% te worden, in plaats van de 'geplande' 8.5%. Gaat niet goed dus.

Nog even over Moebarak, volgens artsen in Sharm al-Sheikh is toestand stabiel maar niet goed. Dat is dan nog altijd beter dan Egypte, dat is instabiel en niet goed. Toch wordt gezegd dat dinsdag de verhoren van Moebarak en diens zoons verder zullen gaan. Intussen zijn medewerkers van de EU in Egypte gearriveerd om de bezittingen van Moebarak in de EU-landen te onderzoeken.


Omdat op verzoek van Egypte alle bezittingen van Moebarak in de VS en Europa (waarom niet in Cambodja?) zijn bevroren, moet de EU nu onderzoeken of dat terecht is. Een roedel investigators van de Openbare Aanklager in Egypte staan te trappelen van ongeduld om de duizenden documenten die ze als bewijzen hebben verzameld, over te leggen. Eigenaardig eigenlijk; nog maar een week geleden beweerde Moebarak dat hij totaal geen bezit buiten Egypte heeft.

Geen opmerkingen: