zaterdag 23 april 2011

Gerechtshof Egypte: niqab geen islamitische plicht

Het Hoogste Administratieve Hof in Cairo heeft vandaag uitspraak gedaan over het dragen van niqab tijdens examens op universiteiten. Sommigen studentes zijn van mening dat het hun religieus plicht en hun vrijheid is om die niqab altijd te dragen. Het Hof heeft die gedachte verworpen. Universiteiten mogen de niqab verbieden.

Het Hof zei ook dat de niqab behoort tot de persoonlijke vrijheden, maar dat die vrijheid niet de veiligheid en educatieve of andere overwegingen om van studenten te eisen dat ze hun gezicht laten zien, mag tegenspreken.

Heel interessant in dit opzicht is dat het Hof ook islamitische argumenten gebruikte. waarom was dat nodig als 'veiligheid en educatieve of andere overwegingen' voldoende zijn? Het Hof wees op de Groot Moefti die heeft meegedeeld dat de meeste moslimgeleerden de niqab slechts 'een traditie' noemen. Dus is volgens het Hof het verbod op de niqab door universiteiten niet in strijd met Artikel 2 van de Grondwet waar staat dat Islam de religie van de staat is.

Heel interessant is ook dat het Hof verwees naar de Maliki school, een van de vier belangrijkste richtingen in de religieuze wetgeving in de Islam. Die Maliki school leert dat de niqab 'niet geliefd' is bij moslimvrouwen als het dragen ervan niet de traditie van het land is. Het is geen deel van de tradities van de profeet en wordt niet in de Koran als verplichting genoemd.
bron: alMasryalYoum

Geen opmerkingen: