De Moslim Broederschap heeft daar een iets andere visie op; die beweging wil dat Egypte een Islamitische staat blijft. Aanstaande vrijdag gaat de Broederschap weer demonstreren op Tahrir. Opvallend is dat, want afgelopen vrijdag deden ze niet mee. Mohsen Rady, een lid van de beweging, kwam met de slappe smoes dat afgelopen vrijdag de ‘Dag van de Weeskinderen’ was en dat de leden van de Broederschap daar natuurlijk alle energie in moesten steken. In werkelijkheid is het allemaal machtspolitiek. Door afgelopen vrijdag niet en komende vrijdag wel te demonstreren op Tahrir zal de Broederschap laten zien hoe groot zijn macht is om mensen te mobiliseren. En het laat zien hoe zwak de seculiere oppositie is. Afgelopen vrijdag een matige opkomst, aanstaande vrijdag een vol plein?
Een tandje radikaler dan de Broederschap zijn de salafisten. Die zijn van mening dat als de overheid niks doet tegen het kwaad in de samenleving, ze van Allah opdracht hebben dat zelf te doen. Gisteren hebben ze dus in het dorp Tala in het gouvernement Menoefeeja het graf van Sidi Ezz Eddin in brand gezet waardoor dat totaal werd verwoest. Het ging om het graf van een soefi-heilige waar veel moderne soefis regelmatig bidden. Die heilige zou bemiddelende krachten hebben, een idee dat taboe is voor de salafisten. De salafisten jagen momenteel veel Kopten de stuipen op het lijf met hun dreigementen om de samenleving te zuiveren van alles wat in hun optiek als kwaad moet worden bestempeld.
Een paar van dit soort extremisten zijn de afgelopen dagen opgepakt vanwege het vernielen van moskeeën van soefis. Maar de rechters die zulke snuiters voor zich krijgen zijn bang. In Alexandrië, waar de salafisten veel aanhang hebben, hielden gisteren 30 rechters een bijeenkomst om te bespreken hoe ze de rechtszalen betere kunnen beschermen tegen aanvallen. Het leger heeft laten weten dat het de rechtszalen alleen van buitenaf bewaakt – maar de rechters vrezen voor vrienden en familie van verdachten binnen de rechtszaal. Rechter Mohamed Ezzat Agwa heeft de legerleider, Mohamed Tantawi, en de premier, Essam Sharraf, gevraagd dit probleem op te lossen.
Nog iets over die salafisten – Hazem Shoman, een van hun leiders, moest zijn excuses aanbieden aan Mohammed ElBaradei (foto links) – een presidentskandidaat van liberale signatuur. Hazem had van Elbaradei gezegd dat hij een kaffer was – een ongelovige dus. Effectief betekenis dit in de ogen van salafisten een doodvonnis, want wie eens moslim was en ongelovig wordt, moet gedood. Zo leert de sjaria dat. Wat was het geval? Hazem beweerde dat de dochter van Elbaradei met een christen was getrouwd. Jawel. Groot kwaad! Dus moest Elbaradei dood. Maar Hazem had zich vergist. Elbaradei blijkt geen kaffer, want Elbaradei ontkende dat zijn dochter met een christen is getrouwd. Ferme vent, die Elbaradei. Bang voor de salafisten? Was zijn dochter wel met een christen getrouwd dan moest Elbaradei dood, maar het is onjuist dus hij mag verder leven en Hazem zei sorry.
Pikant nieuws trouwens over de afgezette president Hosni Moebarak. De bewakers van Moebarak, van diens eigen presidentiele garde, hebben geweigerd de eerste dagvaarding voor een rechtszaak tegen de ex-president in ontvangst te nemen. Een vertegenwoordiger van het Hof van Zuid Sinai, Ashraf Mamdouh, kwam met een paar agenten van de politie aan de deur bij Moebarak’s paleis in Sjarm ash-Sjeikh om het briefje in Moebarak’s hand te frommelen, maar moest dus onverrichter zake terugkeren. Volgens geruchten zou Moebarak naar Duitsland zijn gevlogen voor medische behandeling, maar de Egyptische Strijdkrachten van Tantawi zeggen dat hij nog steeds in zijn paleis uitrust van zijn lange carriere. Wordt vervolgd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten