dinsdag 19 april 2011

Iran en Egypte herstellen diplomatieke betrekkingen

Egypte's minister van buitenlandse zaken Nabil al-Arabi (foto) overweegt naar de Gazastrook te gaan, op bezoek bij Hamas. Dat is een dramatische verandering van beleid van Egypte, waar Hamas altijd is genegeerd en verwenst door de overheid vanwege zijn radicalisme en banden met Iran. Maar dat was onder Moebarak.

Eerder deze maand had al-Arabi al een ontmoeting met een Iraanse topdiplomaat, waarna Egypte meedeelde dat er een 'nieuwe bladzij wordt omgeslagen' met Iran. Gisteren liet Iran weten dat het een ambassadeur naar Egypte zal sturen. Volgens PressTV (Iran) stuurt Iran de carriere-diplomaat Akbar Sibuyeh maar dat wil het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken niet bevestigen. De afgelopen 30 jaar hadden de landen geen formele betrekkingen, nadat Egypte asiel verleende aan de verdreven Iraanse sjah.

Saoedie Arabie, Israel, de Verenigde Staten, die zijn allemaal beslist ongelukkig met deze vernieuwing van de betrekkingen tussen Egypte en Iran. Die zullen deze stap van Egypte en Iran ongetwijfeld (en m.i. terecht) zien in het licht van de islamisering van Egypte.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goed nieuws!!!