vrijdag 22 april 2011

Moebarak moet verdwijnen uit Egypte

Egypte heeft het vreemde besluit genomen om alle gebouwen, scholen, bruggen en wegen die naar Hosni Moebarak of diens vrouw Suzanne Moebarak zijn genoemd, een nieuwe naam te geven. Rechter Mohammed Hassan Omar maakte dat gisteren bekend. Hij noemde de grote corruptie van het echtpaar Moebarak als de aanleiding.

In Egypte zijn volgens het ministerie van onderwijs 388 scholen naar Hosni genoemd, 160 naar Suzanne, en zelfs een naar de vermaledijde zoon Gamal.

Toch eigenaardig hoor, al die instellingen hernoemen. Alsof Moebarak geen 30 jaar president van Egypte was. Wie nu in de metro onder de binnenstad door rijdt, passeert onder meer het station Sadat, Nasser en Moebarak. Ijverige jongeren hebben in de metrostellen de naam Moebarak doorgekrast en vervangen door het woord Martelaren (sjoehadaa' - klemtoon op laatste letter aa'). Daarmee herdenken ze de ruim 800 doden die vielen in de eerste weken van de opstand.

In onze wijk Maadi staat een kinderbibliotheek met de naam Suzanne Moebarak. Die zal dus binnenkort een nieuwe naam krijgen. Gaat het de Bibliotheek van de Martelaren heten? Of gaat de leider van de militaire junta, Tantawi, geeerd worden?

3 opmerkingen:

wimco zei

het lijkt een wat simplistische aanpak, die ik me vanwege de frustraties die er leven ook wel weer kan voorstellen. Vriend Nasser had alleen ook niet zo'n schone reputatie, dus wellicht moet zijn stationsnaam ook maar verdwijnen. En dan nemen we Sadat gelijk mee... :-)

Jos M. Strengholt zei

Inderdaad. Gewoon uitgummen die man, dan komt het vanzelf goed.

T Laat wel zien wat een bloedhekel veel Egyptenaren aan dit regime hebben.

gert zei

Ik adviseer de straatnaambordjes verwijderaars de afgeschroefde naambordjes maar goed te bewaren,het zou zo maar eens kunnen dat de bedrogen meute op zeer korte termijn roept om ze aub weer overal op te hangen als herinnering aan de toch wel goeie oude tijd.

Wat kun je bv.verwachten van de nieuwe machthebbers die toenadering zoekt tot de schurkenstaat iran.Op termijn natuurlijk oorlog met Israel.
Arme Egyptenaren,arme inwoners van Egypte waaronder Jos en fam.!

Jos,geniet nog maar van je verblijf in het zonovergote Olland,doe je Zeeland nog aan?