zaterdag 16 april 2011

Toshka: Geruzie tussen Egypte en Saoedie Arabie

Het Egyptische staatspersbureau MENA meldde van de week dat de Saoedische prins Prins Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud (foto), eigenaar van Kingdom Holding Company, heeft besloten al zijn land in het Egyptische Toshka project aan Egypte te doneren. De openbare aanklager in Egypte heeft het in beslag genomen omdat de vorige minister van landbouw de grond – zo’n 50.000 hektare – zou hebben verkocht aan de Saoediers op voorwaarden die tegen de Egyptische wetgeving ingaan.

Je vraagt je natuurlijk meteen af hoeveel de Egyptische minister op zijn Saoedische bankrekening heeft ontvangen. Maar The Kingdom Strikes Back. Het Saoedische bedrijf heeft laten weten dat het de grond helemaal niet aan Egypte teruggeeft. Wat voor politieke spelletjes zijn hier gaande, dat MENA een totaal verkeerd bericht de wereld instuurde? Duidelijk is dat de relaties tussen Egypte en Saoedie Arabie, nooit erg goed, nu helemaal problematisch zijn. Het autocratische vorstenhuis van de Saoeds is not amused dat Egypte zijn ex-president aan de schandpaal nagelt. Dat zou zomaar verkeerde ideeen aan de Saoedische bevolking kunnen geven.

Het bedrijf van Prins AlWaleed heeft laten weten dat het Egypte drie optie heeft gegeven:
  1. Egypte kan alle land terugkopen tegen de oorspronkelijk prijs van het land inclusief wat de afgelopen jaren is besteed aan ‘investeringen, landbouwmaterialen, salarissen, sociale premies van de arbeiders, etc.’ Een erg onaantrekkelijke optie want Egypte heeft het geld niet, en bepalen wat de echte investeringen zijn geweest leidt tot eeuwige discussie.
  2. Of Egypte koopt de 25.000 hektares die nog niet zijn ontwikkeld terug tegen de oorspronkelijke prijs van ongeveer 10 euro per hectare en de Saoediers houden de 25.000 hektare die ze al hebben ontwikkeld. Een aardige optie die echter wel zorgt dat de Saoediers hun illegaal verkregen bezit grotendeels houden. Wil Egypte daarin trappen?
  3. Of het Saoedische bedrijf brengt het hele Toshkaproject op de beurs, zodat Egypte en Egyptenaren zich kunnen inkopen. Een weinig zinvol voorstel, want Egypte kan niet betalen en particulieren in Egypte zitten ook op hun geld. Voordeel is wel dat hiermee in elk geval de indruk dat Saoedie Arabie dit Egyptische land bezit, zal afnemen.
Elke optie lijkt me onacceptabel voor Egypte als het serieus de corruptie wil terugdringen. Maar op basis van de contracten heeft Egypte geen enkle recht van spreken. De minister van landbouw was de corrupte partij door aan AlWaleed land aan te bieden op voorwaarden die voor Egypte onaanvaardbaar waren. Maar zo gaat dat in Saoedie Arabie altijd, dus what the heck? Logisch dat AlWaleed de voorwaarden met vreugde aanvaardde.

Geen opmerkingen: