maandag 14 maart 2011

Wil Egyptisch leger nieuwe grondwet doordrukken?

Het Egyptische leger gaat de veiligheid garanderen van het referendum over de nieuwe grondwet die 19 maart wordt gehouden, aldus een officiele bron, geciteerd door al-Masry al-Youm. De meeste oppositiebewegingen, behalve de Moslim Broederschap, willen uitstel van dat referendum omdat het slecht voor het proces van democratisering zou zijn.

Volgens genoemde bron zal het leger de nieuwe wetten die zijn uitgevaardigd tegen 'tuig' zo nodig gebruiken om de veiligheid van het land te bewaken tijdens het referendum. Dat is een heel gevaarlijke kwestie want op grond van die noodwet kan het leger momenteel iedereen zonder proces - maar door een 'rechtszaak' van hooguit een paar minuten, veroodelen tot een paar jaar gevangenis of desnoods de doodstraf. Tegen een uitspraak van dit militaire recht kan niet in beroep worden gegaan.

Dezelfde bron zegt dat het leger het volk zal oproepen te gaan stemmen, of dat nu voor of tegen is, maar door te waarschuwen dat het militaire recht zal worden gebruikt om 'gespuis' onmiddellijk op te pakken en te veroordelen, lijkt een waarschuwing gegeven tegen demonstraties. Wie weet dat ongeregeld gedrag makkelijk tot zware veroordelingen kan leiden bedenkt zich een en andermaal. Wil het leger hiermee zorgen dat 'ja' gezegd gaat worden tegen de grondwet?

Probleem voor iedereen in Egypte is dat de gevolgen van 'nee' zeggen niet te overzien zijn. Dan kunnen geen verkiezingen worden gehouden en moet eerst weer aan een nieuwe grondwet gewerkt. Dat zal maanden duren, en dat betekent zonder meer maanden van chaos en economische instorting van het land. wat nu nodig is, is bovenal normalisatie van het dagelijks leven.

Geen opmerkingen: