maandag 28 maart 2011

Kopten moeten in dialoog met salafisten

Patriarch Sjenoeda III moet wel meedoen. Wat moet hij anders? De toekomstige plaats van christenen in Egypte wordt steeds duidelijker. Vandaag zei Sjenoeda III, leider van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, dat zijn kerk mee zal doen.
Minister van Plaatselijke Ontwikkeling Mohsen al-Nomani kwam bij Sjenoeda op bezoek in Abbaseeja in het centrum van Cairo. Wat kwam die minister vragen? Of de kerk wil meedoen aan een dialoog met al-Azhar, de salafisten en anderen.

In allerlei goevernementen moet die dialoog zichtbaar worden. Als een soort karavaan van mensen van goede wil of zoiets. Dat moet het land ten goede komen.

Ehh... dus de overheid vraagt aan de kerk om mee te doen aan gesprekken met al-Azhar (de conservatieve Islam) en de salafisten (de zeer radikale Islam)? Wat kan Sjenoeda anders dan 'ja' zeggen? Zo wordt de kerk gedwongen tot 'dialoog' met al-Azhar. Iets wat trouwens niet nieuw is. Onze eigen Anglicaanse kerk heeft goede banden met al-Azhar. Daar zitten veel redelijke mensen. Maar met de salafisten? Met die lui valt niet te praten.

Maar wat moet je paus Sjenoeda? Nee zeggen op het verzoek tot dialoog met die extremisten betekent de regering en de radikale Islam verdrieten. Ja zeggen betekent je tijd verknallen. Nou ja, tijd verknallen dan maar. En misschien kan je tijdens de dialoog-karavaan ook nog getuigen van je geloof in de Heer.

Geen opmerkingen: